05 серпня 2014

До 70-річчя Великої Перемоги

День пам'яті ветеранів

Сьогодні, 05 серпня 2014 року, у кімнаті ветеранів відбулося відкриття стендів до другої річниці з дня смерті Леонта Котолова, одного з керівників ветеранської організації міста, та трьох прилучан Повних кавалерів ордена Бойової Слави та з нагоди 70-ї річниці Великої Перемоги.

На заході були присутні голова та Президія організації ветеранів міста Прилуки, голови ветеранських шкіл міста, дочки Леонта Котолова, спеціаліст І категорії сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради, голова благодійного фонду “Благовіст” та представники міських засобів масової інформації.

До патріотизму українців, прилучан та молодь закликав голова організації ветерані міста Хотін Георгій Степанович. Наголосив, що в вересні 2014 року відбудеться старт кубку, альбому та іншої атрибутики по школах міста Прилуки з нагоди відзначення 70-ї річниці Великої Перемоги.

Нагадав, що Котолов Ленто Григорович народився 05 серпня 1918 року в передмісті Цхінвалі Осетії. Дитячі та юнацькі роки пройшли на Кавказі. Рано пізнав ціну праці. Здобув середню спеціальну освіту, мав значок про закінчення гуртка початкової військової підготовки.

З перших днів Великої Вітчизняної війни Ленто Григорович в частині повітряних сил Червоної Армії брав участь в обороні Ленінграда, Сталінграда, проявив мужність, хоробрість, героїзм. Має відповідні нагороди:

Указами Президії Верховної Ради колишнього СРСР нагороджений медалями за “Взятие Будапешта”, “За взятие Кенігсберга”, “За взятие Берлина”, “За победу над Германией в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.”. Його груди також прикрашали орден “Отечественной войны 2 степени”, медаль “За отвагу”.

В мирний час Ленто Григорович Котолов проходив військову службу у військовій частині, яка дислокувалася в місті Прилуки. Саме з нашим містом він пов'язав своє подальше життя, працював вчителем фізкультури, початкової військової служби в школах №4, №7. Особливо його талант організатора проявився, коли він довгий час очолював міський комітет Союзу спортивних товариств і організацій, а потім комітет по фізичній культурі і спорту.

Багато юнаків шкіл міста саме завдяки пропагандистській роботі по відстоюванню правди історії Великої Вітчизняної війни, яку проводив Ленто Григорович стали курсантами учили, закінчили їх, і очолили військові підрозділи в армії.

Ленто Григорович Котолов багато років віддав роботі на громадських засадах в Раді Прилуцької організації ветеранів, де очолював комітет по військово-патріотичному вихованню молоді. Разом з лекторами-пропагандистами ветеранської організації по декілька разів відвідував школи, зустрічався з молоддю, розповідав їй правду про історію Великої Вітчизняної війни, закликав свято берегти пам'ять прилучан, які прославилися на фронтах Великої Вітчизняної війни, віддали своє життя за нашу свободу.

У мирний час за велику корисну роботу по патріотичному вихованню молоді удостоєний орденів Богдана Хмельницького, за мужність медаллю “Захиснику Вітчизни”, йому присвоєно військове звання полковник. 05 серпня 2012 року Ленто Григорович пішов з життя, але його корисні справи будуть жити вічно в серцях вдячних прилучан.

Іменем Котолова Л.Г. названо приз, який вручається щороку переможцю міського конкурсу серед навчальних закладів на кращу постановку героїчно-патріотичного виховання серед молоді.

Також виступила голова благодійного фонду “Благовіст” Світлана Петрівна Бірюзова, яка зазначила, що у Сквері Вічної Слави відбудеться відкриття Каменю з прізвищами визволителів міста Прилуки.

Прилуцька міська рада

Переглядів:147