Круглий стіл присвячений 71-й річниці звільнення міста Прилуки та 70- й річниці визволення України від фашистських загарбників

15 вересня 2014

12 вересня 2014 року о 13.00 годині в виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова відбувся круглий стіл присвячений 71-й річниці звільнення міста Прилуки та 70-й річниці визволення України від фашистських загарбників роки Великої Вітчизняної війни.

18 вересня 1943 року, військами Воронезького і Центрального фронтів місто Прилуки було визволено від фашистської нечисті. 28 жовтня 1944 року було визволено всю 18 вересня 1943 року вході Чернігово-Прип’ятської операції, долаючи опір територію України. Завідуюча філії ім. О. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова Т. Іващенко під час свого виступу ознайомила студентство Прилуцького агротехнічного коледжу і медичного училища з умовами життя нашого міста в перші дні війни, періоду окупації та відбудови. Цікавими спогадами життя в період німецької окупації поділились з присутніми прилучани А. Риженко і Н. Котеленець.

Велика робота з вивчення історії Прилуччини в період Великої Вітчизняної війни проводиться закладами освіти міста. З результатами своїх досліджень познайомили представники шкіл : «Нескорений край» (доповідач учениця 10 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №3 ім. С.Г. Шовкуна - В. Волощенко), «Освітяни Прилук – учасники Великої Вітчизняної війни» (доповідач учениця 11 класу гімназії №1 ім. Г.Ф. Вороного – К. Каревіна), «Роль особистості в роки Великої Вітчизняної війни. Визволителі Прилук» доповідач учениця 11 класу СШ з №6 Ю. Пироженко).

Пам’ять про події на Прилуччині у період 1941- 1943рр. не йде у забуття. Про пошукова роботу , що проводять пошукові учнівські загони, їх результати , про свої особисті дослідження розповів присутнім краєзнавець, депутат міської ради О.Правосуд. Події війни 1941-1945 рр. багато в чому схожі з подіями , які відбуваються на території нашої країни на сучасному етапі. Патріотичне виховання, його роль у формуванні особистості - головна мета міської організації ветеранів. З заходами роботи по патріотичному вихованню прилуцької молоді ознайомив присутніх замісник голови ветеранської організації м. Прилуки А. Лісовецький.

Воїн це перш за все захисник і патріот. Багато запитань виникло у присутніх до заступника військового комісара Прилуцько-Варвинського ОМВК Панова В.О. про сьогодення міста , коли відбуваються військові дії на Сході України.

Завідуюча філії ім. О. В. Кошового

Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

Тетяна Іващенко

Переглядів:124