Микола Міхновський - борець за волю та незалежність України

31 березня 2015

31 березня у гімназії №1 імені Георгія Вороного відбулися урочистості з нагоди відзначення 142-річниці з дня народження Миколи Івановича Міхновського - учасника українського національного руху, першого ідеолога українського націоналізму, борця за волю та незалежність України. Микола Міхновський — людина, яка говорила про українські традиції, про українські цінності, тож зв'язок є символічним, зв'язок є історичним.

Нащадок старовинного козацького роду, корені якого простежуються ще з 17 століття. Микола Міхновський народився у сім'ї сільського священика у селі Турівка Прилуцького повіту Полтавської губернії 31 березня 1873 року. Освіту Микола Міхновський здобув у Прилуцькій гімназії.

В урочистостях в гімназії №1 взяли участь секретар міської ради Валерій Чернов, заступник в.о. голови Прилуцької райдержадміністрації Григорій Мирвода, Народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Юрій Бублик, голова Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Олег Тягнибок, голова Прилуцької міської організації Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Іван Тютюнник, посадовці міської та районної рад, громадські організації, актив міста, засоби масової інформації та ін.

– Прилуцька земля дала світу багато славних імен, – звернувся до присутніх на церемонії Валерій Чернов – Нині і в Україну, і в наше місто повертається ім’я Миколи Міхновського, яке тривалий час було забуте. Микола Іванович сказав чимало пророчих слів, які можна трактувати по-різному, але деякі з них будуть актуальними завжди. Він казав: «Давайте єднатися, бо тільки так ми будемо сильні». І я хочу, щоб зараз прилуцька громада теж єдналася, трималася купи, аби наше місто розвивалося і процвітало.

– Важко сказати, скільки постатей в Україні, які зробили великий внесок у розвиток держави, залишаються забутими, – підтримав думку секретаря міської ради голова Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Олег Тягнибок. – Але їхні імена треба повертати. Прилуцька земля народила цілу плеяду талановитих людей, і серед них – Микола Міхновський. У своїй заповіді він говорив, що необхідно шанувати рідну мову. І це дуже актуально зараз.

Під час заходу поклали квіти до меморіальної дошки основоположнику українського націоналізму, вихідцю з Прилуцького краю Миколі Міхновському, яка нині прикрашає фасад найстарішого навчального закладу Прилук, якому в минулому році виповнилося 140 років.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:131