На апаратній нараді міського голови

15 травня 2015

15 травня міський голова Дмитро Барнаш провів нараду із заступниками, начальниками управлінь, відділів та завідувачами секторів міської ради, керівниками державних установ та комунальних підприємств міста, головами комітетів самоорганізації населення.

Приємним початком апаратної наради стало вручення почесної грамоту виконавчого комітету міської ради Вовку Сергію Михайловичу - за багаторічну сумлінну працю, відповідальне ставлення до виконання посадових обов'язків та з нагоди 60-річчя з дня народження.

День пам’яті жертв політичних репресій

Завідувач сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради Александрова Олена Віталіївна проінформував, що відповідно до Указу Президента України №431/2007 від 21-го травня 2007-го року, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, щорічно у третю неділю травня відзначають «День пам’яті жертв політичних репресій».

У 2015 році День пам’яті жертв політичних репресій припадає на 17 травня.

У цей день будуть приспущені Державні Прапори на будинках і спорудах органів державної влади та місцевого самоврядування, державних підприємствах, установах та організаціях; будуть обмежені проведення розважальні заходи та показ розважальних передач.

Розпорядженням міського голови №143 від 14 травня 2015 року затверджено план заходів із вшанування в місті Прилуки жертв політичних репресій у 2015 році. Відповідно до якого В усіх навчальних закладах та закладах культури міста будуть проведені: виставки довідкової літератури, тематичні уроки історії, виховні та краєзнавчі години.

В усіх храмах міста пройдуть поминальні панахиди та богослужіння по постраждалих від масових політичних репресій. Коли знищується безневинне мирне населення – це злочин, який не можна не засуджувати, про який не можна забувати. Як відомо 2 червня 1937 було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) ПБ-51/94 «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій.

Уже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Близько 2 млн. людей було відправлено в табори.

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис. людей. У 1936 році заарештували 15717 осіб, у 1937-му - 159537, в 1938-м 106096, в 1939-м 11744. Близько 16,5 тис. чоловік було розстріляно в 1937-му.

«День пам’яті жертв політичних репресій» встановлено з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

І в нашого міста є така трагічна сторінка історії яку ми не повинні забувати – 20 травня 1942 року. Війна, що прийшла на українську землю в 1941 році, увірвалася до кожної сім'ї, до кожної оселі, відібрала мільйони молодих життів, перетворила у руїни тисячі міст і сіл України. Напад на нашу країну став також і початком планомірного і систематичного знищення нацистами єврейського населення спочатку на території СРСР, а потім і по всій Європі.

За німецькою армією, що наступала, рухалися спеціально організовані чотири айнзацгрупи, призначенням яких було знищення «ворожих елементів, особливо євреїв (айнзацгрупи знищили в Україні близько 500 тисяч євреїв). Пекло окупації не пройшло безслідно і для єврейського населення Прилук. Як і на всіх окупованих територіях гітлерівці встановили в Прилуках режим жорстокого терору. На будинках і парканах з’явилися накази з чорною свастикою. Для підтримки «порядку» гітлерівці створили на окупованій території цілий каральний апарат. У місті перебувало гестапо, жандармерія, військова комендатура, два поліцейські відділки.

До кінця 1941 року всіх євреїв – жителів Прилук зібрали в приміщенні школи №4 для загального мешкання, заборонивши залишати обумовлену територію. Це було єдине, хоч і тимчасове, гетто на території області.

На початку травня 1942 року фашисти розмістили на вулицях міста наказ приблизно такого змісту: «20 травня в 10 годині ранку всьому єврейському населенню міста зібратися на Центральній площі міста для подальшого переселення. З собою на одну людину мати одну поклажу з документами, цінними речами і одягом. За непокору кожен єврей, виявлений патрулем на вулицях Прилук, буде розстріляний на місці».

У вказаний день і годину в центрі міста зібралось єврейське населення від малого до великого, загалом 1200 чоловік. Їх оточили поліцаї і озброєні фашисти, які під дулами автоматів наказали людям рухатись у бік Плискунівки. В людському натовпі почувся крик і плач, адже люди зрозуміли, що ніякого переселення не буде і їх ведуть на страту - вони були приречені. Підвівши єврейське населення до Плискунівського яру, і поліцаї, серед яких було 3 лікарі – німці убили дітей, давши їм понюхати отруйні речовини. Доросле населення було розстріляне, а їх речі були розграбовані.

Два поліцаї відмовились виконувати наказ і вбивати людей, тоді тих хто не підкорився, розстріляли скинувши їхні тіла у загальну могилу. Після закінчення масової страти нацисти пішли, наказавши місцевим жителям закопати велику могилу. Та коли жителі Плискунівки з лопатами прийшли до яру, почули здавлений дитячий плач. Відсунувши декілька мертвих тіл,виявили дивом уцілілого маленького хлопчика, якому було приблизно вісім місяців. Одна з жінок забрала його додому та сховла. Хлопчик прожив у неї до кінця війни, а потім приїхали родичі з Полтави і забрали до себе. На жаль скоро після війни жінка померла і ніхто з старожилів не міг пригадати її ім’я.

Євреїв, яким вдалося уникнути розстрілу, розшукували і відправляли назад у гетто або у в’язницю для подальшого знищення. Найпізніший з масових розстрілів євреїв у місті відбувся 1 березня 1943 року.

З травня 1942 по березень 1943 року на території Плискунівського яру було розстріляно 1290 чол. єврейської національності і близько 5 тисяч жителів міста і району.

На території Плискунівського яру обласною державною комісією зі встановлення і розслідування лиходійств нацистських загарбників на території області частково було досліджено три могили. У червні 1944 братські могили у Плискунівському яру було обгороджено і засаджено квітами. 1948р. три могили були об’єднані в одну. У 2002 р. було встановлено пам’ятний знак на честь євреїв,які були страчені на цьому місті.

Українці в роки війни, намагаючись урятувати євреїв, переховували їх, передавали в гетто одяг та їжу. Тож не даремно серед удостоєних єврейської відзнаки «Праведники народів світу» чи не найбільше наших земляків.

У середу, 20 травня, о 10:00 біля пам’ятного знаку у Плискунівському яру відбудеться мітинг-реквієм та покладання квітів присвячені вшануванню пам’яті жертв масового розстрілу мирних прилучан-євреїв.

Завідувач сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради Олена Александрова

Переглядів:138