Атестація робочих місць за умовами праці на підприємствах, в організаціях і установах міста

06 липня 2015

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах, в організаціях і установах незалежно від форм власності та господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхнє потомство як тепер, так і в майбутньому.

Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками в сфері реалізації їхніх прав на здорові й безпечні умови праці, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах праці, гарантовані чинним законодавством:

пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 та № 2,

щорічні оплачувані додаткові відпустки,

доплати до тарифних ставок (окладів),

безкоштовна видача молока або інших рівноцінних харчових продуктів,

скороченої тривалості робочого тижня.

Станом на 01 липня 2015 року атестація робочих місць за умовами праці проведена на 89 підприємствах, установах та організаціях міста, де атестовано 857 робочих місць, на яких працює близько 4 тисяч працівників. Протягом І півріччя 2015 року атестовано 175 робочих місць на 11 підприємствах.

З метою соціального захисту найманих працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, за І півріччя цього року спеціалістами управління праці та соціального захисту населення міської ради проведено 25 обстежень, в т. ч.: 12 – якості проведення атестації робочих місць за умовами праці, 10 – правильності надання пільг та компенсацій за результатами атестації, 3 – умов праці на робочих місцях. За результатами обстежень керівникам підприємств, установ та організацій надавалися довідки про усунення виявлених порушень в місячний термін.

Управління праці та соціального захисту населення міської ради

Переглядів:136