ЖИВУ ТОБОЮ,БАТЬКІВЩИНА!

13 липня 2015

Сьогодні наша держава шукає шляхи побудови нової моделі суспільних відносин людей з особливими потребами. Ці пошуки, звісно, не могли не торкнутися долі людей із вадами психофізичного розвитку - найбільш вразливого і соціально незахищеного прошарку нашого суспільства. Одним із аспектів їх соціальної адаптації є встановлення сприятливих взаємин у процесі спілкування, де критерієм відновлення психічних функцій є самореалізація в соціальній дійсності як повноцінної особистості. От же теза, що цивілізованість суспільства визначається його ставленням до людей неповносправних, старих і немічних була підкріплена конкретною справою.

09 липня 2015 року в місті Чернігові під керівництвом обласної Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів» пройшов навчальний семінар з розвитку творчих здібностей серед осіб з обмеженими фізичнимиможливостями «ЖИВУ ТОБОЮ,БАТЬКІВЩИНА», в якому прийняла участь делегація інвалідів міста Прилуки під керівницвом Грачової Ірини - завідувача відділення соціально – побутової адаптації, та Кобзар Любові -голови громадської організації інвалідів. До складу делегації увійшли інваліди в кількості 27 чоловік відділення соціально – побутової адаптації Прилуцького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)Прилуцької міської ради та інваліди громадської організації «Фенікс».

Відкриваючи семінар, голова обласної організації інвалідів ВОІ СОВУ Фрол Валентина Андріївна, привітала делегації інвалідів Прилук, Ніжина, Чернігова, відзначаючи вагомий вклад всіх присутніх в розвиток творчих здібностей людей з особливими потребами. В своєму виступі вона також відмітила новаторські форми роботи з інвалідами міста Прилуки, адже терапія мистецтвом, яка є провідною формою соціальної роботи прилучан базується на можливостях мистецтва в досягненні позитивних зрушень в емоційному, інтелектуальному та особистісному зростанні інвалідів, дає позитивні результати.

Метод арт-терапії - це ще і лікування за допомогою залучення молодих інвалідів до різних видів мистецтва. Так ось Оленка Раковець займається художнім розписом на склі, Полторак Наталія чарує всіх присутніх співом пісень про красу України, Сашко Овадюк складає пісні на власні вірші, Ігор Овадюк чудово грає на гітарі та співає, Роман Сайко та Мащенко Дмитро за два роки навчилися танцювати і співати сольні пісні, Сергій Коробка спільно з Оленкою Раковець засвоїли техніку виконання вальсу, Оксана Васько та Люда Степаненко гарно декламують гуморески та вірші, а які чудові рушники вишиває Надійка Матвієнко, при цьому вони всі навчаються спілкуватися з навколишнім світом на рівні екосистеми, використовуючи образотворчі, рухові та звукові виражаючи засоби.

В ході проведення семінару була показана велика концертна програма,підготовлена її учасниками. Особливе враження на присутніх справила літературно – музична композиція «Молюсь за тебе Україно», виконана прилуцькою делегацією.

Підводячи підсумки семінару, директор обласного відділення соціального захисту інвалідів Лось Ірина Іванівна дала високу оцінку всім керівникам делегацій за його підготовку та проведення практичної діяльності, виразила насолоду від отриманих емоцій в ході переглядуконцертної програми, побажала всім присутнім здоров’я, творчої наснаги, бажання пронести через все життя незгасиму любов до свого народу і своєї країни.

Переглядів:138