Міський голова Дмитро Барнаш звернувся до Президента України Верховного Головнокомандувача Збройних сил України

31 серпня 2015

Міський голова Дмитро Барнаш звернувся до Президента України Верховного Головнокомандувача Збройних сил України по питанню звернення батьків, родичів та дружин військовослужбовців військової частини А4245, що дислокується в межах міста Прилуки, щодо порушень чинного законодавства при відправленні військовослужбовців строкової служби за контрактом до зони проведення антитерористичної операції, що мало місце 22 травня поточного року.

Від Міністерства оборони України надійшла відповідь такого змісту:

“Шановний Дмитро Васильович !

Ваше звернення від 15.07.2015 стосовно переміщення військовослужбовців військової служби за контрактом військової частини А4245 до бойових частин Сухопутних військ Збройних Сил України, за належністю розглянуто в Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України.

По суті порушених питань повідомляю,

що з метою забезпечення належного рівня комплектування Збройних Сил України дорученням начальника Генерального штабу -Головнокомандувача Збройних Сил України від 26.04.2015 № 11182/С було визначено завдання щодо переміщення військовослужбовців рядового складу військової служби за контрактом з арсеналів, баз, складів, підрозділів охорони і забезпечення авіаційних, радіотехнічних військових частин до бойових військових частин Сухопутних військ Збройних Сил України.

На виконання зазначеного доручення Командуванням Повітряних Сил Збройних Сил України було здійснено відбір особового складу визначеної категорії та надано до Генерального штабу Збройних Сил України списки військовослужбовців рядового складу військової служби за контрактом для прийняття рішення щодо призначення їх на посади до бойових військових частин Сухопутних військ Збройних Сил України.

Згідно з наказом першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України від 15.05.2015 № 119-РС та відповідно до пункту 82 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Положення), затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (зі змінами), осіб рядового складу військової служби за контрактом^вшськової частини А4223^ було увільнено від займаних посад і призначена доі «військової частини - польова пошта В2970 (м. Артемівськ Донецької обл.) Сухопутних військ Збройних Сил України.

Зазначене переміщення на нове місце військової служби відбулося на підставі пункту 112 Положення та було здійснено на рівнозначні посади для більш доцільного використання військовослужбовців за досвідом роботи. При цьому переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім окремо визначених випадків.

Відповідно до вимог пункту 15 частини І Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі -Положення), затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (зі змінами), контракт про проходження військової служби

- письмова угода, що укладається між громадянином і державою, від імені якої виступає Міністерство оборони України для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби. Військовослужбовці військової частини А4245 при прийнятті на військову службу за контрактом уклали контракт про проходження військової служби, який є чинним до дати звільнення з військової служби у запас або у відставку.

Відповідно пункту 40 частини II Положення у разі переміщення по службі військовослужбовця з однієї військової частини до іншої для подальшого проходження військової служби дія контракту про проходження військової служби не припиняється.

Таким чином контракти про проходження військової служби з військовослужбовцями військової частини А4245 є чинними. Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України № 450 від 26.06.2013 (зі змінами), яке вступило в дію 01.01.2014, грошова компенсація за піднайом житла виплачується військовослужбовцям, які не забезпеченні житлом, лише офіцерського складу.

Відповідно до наказу Міністра оборони України № 370 від 22.10.2001 військовослужбовцю при переїзді до нового місця проходження військової служби підйомна допомога виплачується фінансовим органом військової частини до якої він призначений.

Таким чином, переміщення для подальшого проходження військової служби військовослужбовців військової частини А4245 до військової частини

- польова пошта В2970 було здійснено у рамках чинного законодавства та відповідно до компетенції Генерального штабу Збройних Сил України, з урахуванням пріоритетних потреб у забезпеченні обороноздатності нашої держави в умовах особливого періоду.

Командир військової частини А0287

О.С.ЛІВІЦЬКИЙ"

Переглядів:123