На розширеній нараді міського голови

07 жовтня 2015

7 жовтня міський голова Дмитро Барнаш провів розширену нараду із заступниками, начальниками управлінь, відділів та завідувачами секторів міської ради, керівниками державних установ та комунальних підприємств міста, головами комітетів самоорганізації населення.

На нараді слухалося питання

«Про День захисника України»

Завідувач сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради Олена Александрова зазначила, що з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, у нашій державі встановлено нове свято - «День захисника України». Назва свята говорить сама за себе.

Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі. Це свято прийшло на зміну не менш колись популярного всенародного Дня Червоної Армії.

Завідувач сектора зупинилася акцентувала увагу присутніх на історичній довідці:

Починаючи з 23-го лютого 1923-го за наказом чинної Реввійськради юної радянської держави щорічно стало проводитися свято Дня Червоної Армії. Після Другої Світової війни, в 1946-му році свято набуло нову назву - «День Радянської Армії і Військово-Морського Флоту».

Це було одне з найулюбленіших і шанованих свят у народі. Народна самосвідомість завжди прагнула вшанування захисників Вітчизни і навіть нові реалії і розпад Радянської держави не перекреслили цих традицій.

У наші дні День Радянської Армії і Військово-Морського Флоту зберігся в багатьох країнах колишнього радянського союзу. В Україні на підставі Указу Президента незалежної України № 202 від 23-го лютого 1999-го року до переліку пам’ятних дат і професійних свят внесено свято День захисників Вітчизни.

Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, встановлено нове свято - «День захисника України», яке буде відзначатися щорічно 14-го жовтня.

Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202. Серед можливих дат відзначення для Дня захисника України громадськість називала свято Покрови Пресвятої Богородиці. Зокрема, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір цієї дати історичною традицією вшанування українського війська саме на Покрову.

Як відомо, в українській традиції Покрив тісно пов'язується з ідеями захисту від ворогів: згідно літописів, князь Ярослав Мудрий віддав Київ під покров Божої Матері. Тому велика кількість православних церков, побудованих за княжих і козацьких часів, присвячувалися цьому святу. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною у Запорізькій Січі, а 14 жовтня став одним із найважливіших днів для козаків - тоді вони проводили свої ради, на яких обирали нового гетьмана або кошового отамана. У ХХ столітті козацькі традиції перейняли борці за незалежність України - Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

14 жовтня у день Покрови Пресвятої Богородиці, ми будемо святкувати День захисника України День Українського козацтва.

День створення Української повстанської армії— військово-політичної формації українського визвольного руху. Встановлення нового свята в нашій державі має важливе суспільно-політичне та морально-етичне значення, яке сприятиме піднесенню рівня самооцінки громадян України та зміцненню довіри й поваги до національного війська.

Завідувач сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради запросила присутніх та всіх мешканців міста Прилуки на загальноміські урочистості до Дня Захисника України, які відбудуться 13 жовтня 2015 року о 10:30 на площі Володимира Мономаха.

Завідувач сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради, Олена Александрова
Переглядів:119