Зміни в чинному законодавстві щодо проведення державної реєстрації речових прав та їх обтяжень

13 січня 2016

З метою створення зручних та доступних умов для реалізації фізичними та юридичними особами права на одержання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 25 грудня 2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження за №1395-р (далі Розпорядження) відносно деяких питань надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень,юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яким Міністерству юстиції України доручено забезпечити ряд заходів щодо безперервності виконання завдань з децентралізації.

З 1 січня 2016 року адміністратори Центрів надання адміністративних послуг (далі ЦНАПів) виконують функції фрон-офісів в частині здійснення повноважень стосовно забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації відповідно до положень Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень,затвердженого постановою Кабміну України від 25.12.2015р. №1127.

Відповідно до пп.1 п.1 Розпорядження надання адмінпослуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень разом із суб’єктами державної реєстрації, визначеними Законом України “Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень”(далі Закон) здійснюється нотаріусами до припинення надання таких послуг державними реєстраторами органів Міністерства юстиції України.

Пункт 5 ст.3 Закону зазначає, що державна реєстрація речових прав проводиться не залежно від місця знаходження нерухомого майна в межах області, а на підставі рішення Міністерства юстиції України така державна реєстрація може проводитися в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць.

Ст.34 Закону встановлена плата за проведення державної реєстрації,внесення змін, надання інформації з Державного реєстру прав у вигляді адміністративного збору.

Розмір плати за надання інформації з Державного реєстру прав встановлюється Кабміном України. Законом також передбачено підстави для проведення державної реєстрації права власності, інших речових прав та обтяжень (ст.27).

Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Прилуцького МРУЮ

Переглядів:122