До дня 27 річниці виведення військ з Афганістану «Афганістан: біль душі і пам'ять серця»

16 лютого 2016

15 лютого, саме в день великого християнського свята Стрітення Господнього, відзначаємо 27-у річницю виведення військ з Афганістану та вшановуємо воїнів-інтернаціоналістів, які пройшли горнило афганської війни. В останні роки ця дата стала Днем ушанування учасників бойових дій на території інших держав.

Загальноміські заходи розпочалися біля Пам’ятного знака на честь земляків, які загинули в Афганістані, де було вшановано пам'ять загиблих героїв Прилуцької землі, учасників бойових дій на території інших держав.

Поминальну панахиду за загиблими відслужив Іриней, архієпископ Ніжинський та Прилуцький.

Присутні поклали квіти до Пам’ятного знака на честь прилучан та мешканців Прилуцького району, які загинули в Афганістані.

Урочистості з нагоди ушанування воїнів-інтернаціоналістів «Афганістан: біль душі і пам'ять серця» продовжилися в актовій залі міської ради.

У заходах брали участь міський голова Ольга Попенко, секретар міської ради Анатолій Шамрай; заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Сивенко та Тетяна Фесенко; керуюча справами виконавчого комітету міської ради Тетяна Малоголова; радник міського голови Іван Тютюнник; депутати обласної, міської та районної рад; керівники та посадовці Прилуцької районної ради, посадовці міської ради, керівники комунальних підприємств міста; учасники бойових дій на території інших держав, воїни-афганці та члени їх сімей, рідні загиблих; представники громадських організацій та громадських формувань Прилук.

У нашому місті налічується три організації ветеранів-афганців:

- Прилуцька міськрайонна Спілка ветеранів Афганістану при Українській спілці ветеранів Афганістану /воїнів-інтернаціоналістів/ - голова Олег Дем’яненко;

- громадська організація “Ветерани Афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини”- голова Володимир Нежиборець;

- Прилуцька міська Спілка офіцерів-ветеранів Афганської війни та воєнних конфліктів в інших державах - голова Анатолій Кірічок.

На сьогодні в строю залишаються більше 230 чоловік у місті Прилуки та більше 120 чоловік у Прилуцькому районні ветеранів неоголошеної війни в Афганістані, війни, яка скалічила тисячі душ і сердець, залишила осиротілими тисячі родин.

15 лютого 1989 року із завершенням виводу обмеженого контингенту радянських військ із Республіки Афганістан закінчилася страшна за своїми втратами війна, у ході якої виконання військового обов’язку стало подвигом. Літопис того кривавого горнила містить безліч прикладів героїзму, не применшує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок у горах та пустелях, у повітрі, у наступі та обороні, при порятунку бойових товаришів та мирних жителів країни. Солдати з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності.

У своєму зверненні до воїнів-інтернаціоналістів та рідних загиблих прилуцьких героїв міський голова Ольга Попенко наголосила, що біль Афганістану і сьогодні є раною для України та прилуцьких родин. Міський очільник зауважила й на тому, що високопосадовці сусідньої північної держави, на жаль, не вчаться на уроках історії, і на землі України гине мирне населення, брат воює проти брата, і колишнім воїнам-афганцям теж доводиться знову брати до рук зброю, але вже для того, щоб виборювати цілісність рідної землі. Мудрою й виваженою повинна бути й політика керівників нашої країни у вирішенні конфлікту на сході України.

За активну життєву позицію, особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди 27-ї річниці виведення військ з Афганістану і Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Ольга Попенко вручила Подяки міського голови, грошові допомоги учасникам бойових дій на території інших держав та сім'ям загиблих.

15 лютого виявилося подвійним святом для Сергія Миколайовича Балицького, якому виповнилося цього дня 50 років. Ювіляра привітала Ольга Попенко Подякою міського голови, грошовою нагородою та квітами.

Усім присутнім воїнам – афганцям вручили ювілейні медалі до річниці виведення військ з Афганістану.

Міський голова Ольга Попенко вручила грошові допомоги рідним загиблих героїв-земляків, закцентувавши на тому, що Прилуцька земля не забуде загиблих воїнів-інтернаціоналістів, наших героїв-земляків:

Михайла Бородая, Сергія Колякіна, Ігоря Кірсенка, Володимира Малоголового, Анатолія Тищенка, Василя Руденка, Олега Череп, Сергія Яременка.

Під час заходу присутні переглянули документальний фільм “А мати все чекає сина”, створений КП “ТК-Прилуки”. Низький уклін вам, матері, за ваших синів!

Слова вдячності матерям за синів висловив депутат Чернігівської обласної ради Сергій Пащенко, вручивши матеріальну допомогу від народного депутата України (ВО «Батьківщина») Валерія Дубіля.

На заході своїх побратимів вітали голова Прилуцької міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану при Українській спілці ветеранів Афганістану /воїнів-інтернаціоналістів/ Олег Дем’яненко та голова громадської організації “Ветерани Афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини” Володимир Нежиборець.

З особливим щемом присутні сприймали виступ творчого колективу ветеранів Афганської війни «Покоління» (керівник гурту - Олександр Буренко).

Низький уклін вам, матері, за ваших синів, вам, воїни, за ваш подвиг, мужність та героїзм!

Фінансову підтримку воїнам-афганцям надали підприємці нашого міста:

Приватне підприємство «Річ роуд», керівник Артавазд Араратович Симонян;

Приватне підприємство «Трансвіт-Буд», керівник Сергій Тихонович Селютін;

Олександр Миколайович Кутовий;

Товариство з обмеженою відповідальністю «Червона рута», керівник Валентина Василівна Майстай;

Мале приватне підприємство «Монтаж — наладка», керівник Володимир Григорович Луцак;

Приватне підприємство "МПБП СТИМУЛ", керівник Дмитро Вікторович Колесник.

Шановні спонсори, дякуємо вам за надану допомогу та підтримку воїнів – афганців, героїв нашого міста.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:167