«О мово рідна, золота колиска», присвяченої Міжнародному дню рідної мови

18 лютого 2016

Вона ж у нас така багата,

Така чарівна, як весна.

І нею можна все сказати,

І найрідніша нам вона.

21 лютого Міжнародний день рідної мови. Уперше свято рідної мови почали святкувати 21 лютого 2000 року у столиці Франції – Парижі. В Україні вперше день рідної мови відзначили у 2002 році.

За недовгий час свого існування це свято стало традиційним. Це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову, волю і гарне життя у своїй країні. Без мови ми - ніхто, а маючи мову – ми нація горда і незалежна.

17 лютого 2016 року в приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година присвячена Міжнародному дню рідної мови – «О мово рідна, золота колиска». Під час заходу учні загальноосвітньої школи І - ІІІ ст. №13 ім. І. Белгородського почули багато цікавого про той тернистий шлях, який довелось пройти нашій мові, щоб нарешті в незалежній Україні стати державною мовою.

Українська мова – це безмежний океан, одна з найбагатших мов світу. Вона мелодійна, як солов’їна пісня, барвиста, мов дощова веселка. Якими ніжними, ласкавими словами оспівують поети красу української землі, людських почуттів, присутні пересвідчились, прослухавши поезії прилуцької поетеси, члена Спілки письменників України – Ніни Яківни Ткаченко.

У ході зустрічі присутні пригадали український дотепний жарт, ознайомившись з гуморесками Павла Глазового «Віра» і Олександра Климіші «Осічка вихователя» у виконанні заслуженого працівника культури Анатолія Івановича Кизима.

Відчули красу, мелодійність і чарівність української народної пісні, одна з яких, «Зорали дівчати ріллицю», прозвучала у виконанні учениці музичної школи ім. Л. Ревуцького - Анастасії Сікалової.

Також учні мали можливість прийняти участь у цікавих мовних конкурсах і отримати призи на кращого знавця української мови та літератури.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова

Переглядів:121