НЕ ТОНИ, РИБАЛКО!

18 лютого 2016

Начебто вже неодноразово друкувалися статті з попередження загибелі людей на водних об’єктах в зимовий період, але, на жаль, не всі усвідомлюють цю небезпеку і тому ми вирішили ще раз нагадати правила перебування на тонкому льоду.

На річках у зв’язку з коливанням температурних показників (незначні морози вночі та підвищення температури вдень) товщина льоду є мінімальною. Можна спостерігати таку картину коли люди ловлять з човна на промоїнах, а поруч сидять рибалки і ловлять на льоду. На сьогоднішній день вихід на кригу та риболовля становлять надзвичайну загрозу для життя та здоров’я людей і основна порада звучить коротко і просто – НЕ ВИХОДЬТЕ НА ЛІД!

На жаль, не всі дослухаються до головної поради, а тому наступні поради для тих хто не уявляє свого життя без такого екстриму як зимова риболовля.

Рибалкам слід пам’ятати:

Не можна пробивати поряд багато лунок. Не ловіть рибу біля промоїн. Не збирайтесь поряд один від одного великими групами. Потрібно завжди мати при собі мотузку довжиною 12-15 м.

Якщо на очах у Вас під лід провалилася людина, то:

Крикніть, що Ви йдете їй на допомогу.

Наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки, під себе підкладіть дошку, лижі або фанеру. Не підповзаючи до самого краю ополонки подайте потерпілому палицю, шарф чи лижу.

Витягнувши потерпілого на лід разом з ним повертайтесь назад.

Якщо Ви самі провалились:

Не піддавайтесь паніці, утримуйтесь на поверхні, уникаючи занурення з головою. Намагайтесь вилізти на лід наповзаючи на його край грудьми і почергово витягаючи ноги. Вибравшись на лід перекотіться і відповзайте в той бік звідки Ви прийшли, де міць льоду вже відома. Хочеться вірити, що наші поради змусять зимових екстремістів – рибалок замислитися і не виходити на лід за такої погоди. Пам’ятайте, на Вас чекають вдома!

Олексій Моргун

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

Переглядів:102