«Де козак, там і слава»

11 жовтня 2016

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. Це свято – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності і досягнення Україною своєї незалежності.

11 жовтня 2016 року в приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулася краєзнавча година «Де козак, там і слава», присвячена Дню українського козацтва, Дню захисника України. Слава про подвиги козаків і їх нащадків живе і буде жити вічно. Козацтво — приклад того, як українці, навіть не маючи своєї держави, виявилися спроможними створити своє військо, а потім перетворити його на державне формування.«Козацькому роду – нема переводу» так співається в пісні.

Під час заходу учні 6-х класів загальноосвітньої школи І - ІІІ ст. №2 пригадали історію виникнення українського козацтва, старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею - Біленко Ірина Василівна ознайомила присутніх з славними сторінками подвигів прилуцьких козаків.

Традиції, звичаї та легенди про героїчні подвиги козаків передавалися із покоління в покоління, дітям та онукам. Часи змінилися, але дух відважних предків залишився з нами. Про відродження забутих цінностей, національного духу, які допомагали славним козакам стояти на захисті України - неньки в найскрутніші часи розповів учням отаман Прилуцького козацького полку МГО «Козацтво Запорозьке» - Черніговцев Сергій Семенович. Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, що приймають участь у АТО розповів гостям командир відділення військової розвідки І окремої танкової бригади - Мамченко Микола Васильович.

Під час заходу учні також мали можливість оглянути деякі зразки зброї, що використовується під час проведення АТО, предмети козацької доби з музейної колекції, побачити в оригіналі козацьку шаблю кінця ХVІІІ ст.,перевірити свої знання з історії українського козацтва під час вікторини.

Присутні переглянули відео і вшанували хвилиною мовчання воїнів – прилучан загиблих під час АТО на сході України. На згадку про зустріч з найкращими святковими побажаннями гості отримали буклети Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Олексіївна Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова, Тетяна Зоць

Переглядів:100