Прилуки відзначатимуть День Соборності України

16 січня 2017

На апаратній нараді міського голови завідувач сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради Олена Александрова проінформувала присутніх “Про відзначення у 2017 році Дня Соборності України”.

Зазначила, що відповідно до Указу Президента України з метою виховання у громадян почуття патріотизму і гордості за свою державу 22 січня ми відзначатимемо — День Соборності України.

22 січня 1919 року — на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Ідея соборності України була однією з найзаповітніших мрій українців, протягом довгих років її обґрунтовували у своїх працях визначні мислителі та видатні українські вчені Михайло Драгоманов, Іван Франко, Михайло Грушевський. «Соборна» означає спільна, злагоджена, та, що має згоду всіх. Ніхто не зможе сьогодні заперечити, що ми хочемо жити саме в такій державі!

Це свято нагадує нам, що Український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності, спільними силами дбати про добробут народу. Єдина, Соборна Україна – це держава, у якій громадянин буде визначати державну політику і брати участь у прийнятті державних рішень. Це суспільство, у якому людина буде вищою цінністю і вищим пріоритетом розвитку. Це економіка – яка буде працювати «для» людини, «на» людину і в ім'я її розвитку.

Єдина Україна – це країна, у якій Соборність, Цілісність, Відповідальність, Справедливість– із програмних цілей, стануть засобами розвитку українського суспільства… Наголосила, що в минулому році святкували 25 років незалежності України, відзначали ювілей державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

Сьогодні в умовах протидії російській агресії важливо говорити не тільки про 24 серпня 1991 року – подію, яка стала логічним завершенням боротьби українців за незалежність, а й про цілу низку історичних подій ХХ століття, що були визначальними для українського державотворення.

Серед них:

22 січня 1918 року – проголошення IV Універсалом Української Центральної Ради незалежності Української Народної Республіки;

22 січня 1919 року – проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР;

15 березня 1939 року – проголошення незалежності Карпатської України;

30 червня 1941 року – проголошення Акта відновлення української державності;

16 липня 1990 року – ухвалення Декларації про державний суверенітет України;

1 грудня 1991 року – Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України.

Усі ці події засвідчують тривалий і непростий шлях України до незалежності. Однією з найважливіших історичних дат є саме 22 січня (проголошення першої незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР), коли в Україні відзначається День Соборності.

Відповідно до розпорядження міського голови з 17 січня в закладах освіти і культури нашого міста розпочнуться тематичні заходи з нагоди відзначення Дня Соборності. Це виставки художньої літератури та періодичної преси «Соборність України – символ національного єднання українського народу», виховні години «Соборність — духовне гасло єднання!», уроки історичної пам’яті «Соборність України: від ідеї до сьогодення», тематичні заняття та тематичні виставки дитячих робіт «Україна одна на всіх, як оберіг».

20 січня у ЦТДЮ відбудуться урочистості з нагоди свята “Єднання заради Незалежності” головними учасниками якого буде наша молодь.

Недарма кажуть, що молодь є рушієм розвитку. У важкому для українців сьогоденні молодь все більше виявляє своє прагнення докорінних змін у політичній ситуації в державі.

Наш обов’язок пам'ятати уроки історії і творити сьогодення в ім'я розквіту України, утвердження її як демократичної європейської держави. Завжди пам’ятати, що тільки єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків!

Тож, нехай кожен з нас зустріне свято Соборності з відкритим серцем, з вірою в щасливе майбутнє нашої держави України.

План заходів з нагоди відзначення у місті Прилуки Дня Соборності України (додається).

Завідувач сектора інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю міської ради,

Олена Александрова

Переглядів:110