До 28 річниці виведення військ з Афганістану

15 лютого 2017

Саме в день великого християнського свята Стрітення Господнього, 15 лютого, відзначаємо 28-у річницю виведення військ з Афганістану, вшановуємо воїнів, які пройшли горнило афганської війни. В останні роки ця дата стала Днем ушанування учасників бойових дій на території інших держав. 15 лютого 1989 року із завершенням виводу обмеженого контингенту радянських військ із Республіки Афганістан закінчилася страшна за своїми втратами війна, у ході якої виконання військового обов’язку стало подвигом. Літопис того кривавого горнила містить безліч прикладів героїзму, не применшує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок у горах та пустелях, у повітрі, в наступі та обороні, при порятунку бойових товаришів та мирних жителів країни. Солдати з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності.

Загальноміські заходи з нагоди свята розпочалися в актовій залі міської ради урочистостями з нагоди вшанування воїнів-інтернаціоналістів.

У своєму зверненні до воїнів-інтернаціоналістів та рідних загиблих прилуцьких героїв міський голова Ольга Попенко наголосила, що біль Афганістану і сьогодні є раною для України та прилуцьких родин. Вона зауважила й на тому, що високопосадовці сусідньої північної держави, на жаль, не вчаться на уроках історії, і на землі України гине мирне населення, брат воює проти брата, і колишнім воїнам-афганцям теж доводиться знову брати до рук зброю, але вже для того, щоб виборювати цілісність рідної землі.

За активну життєву позицію, особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди 28-ї річниці виведення військ з Афганістану і Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Ольга Попенко вручила Почесні грамоти виконавчого комітету Прилуцької міської ради та грошові допомоги сім'ям загиблих, закцентувавши на тому, що Прилуцька земля не забуде загиблих воїнів-інтернаціоналістів, наших героїв-земляків: Михайла Бородая, Сергія Колякіна, Ігоря Кірсенка, Володимира Малоголового, Анатолія Тищенка, Василя Руденка, Олега Череп, Сергія Водолазького. Згадали й про загиблого нашого земляка-афганця, кавалера двох орденів Червоної Зірки та медалі «За відвагу», активіста учасника Революції Гідності, сотника 8-ї сотні Майдану Міхнюка Олега Івановича, який з початком військової агресії проти України пішов добровольцем до 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Сержант, командир «афганської» роти загинув 20 серпня 2014 року.

Низький уклін вам, матері, за ваших синів та вам, воїни, за ваш подвиг, мужність і героїзм!

Під час заходу своїх побратимів вітали голова Прилуцької міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану при Українській спілці ветеранів Афганістану /воїнів-інтернаціоналістів/ Олег Дем’яненко

та голова громадської організації «Ветерани Афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини» Володимир Нежиборець.

Виголосили слова вдячності воїнам-афганцям та сім’ям загиблих, а також вручили матеріальну допомогу депутат міської ради від політичної партії «Опозиційний блок» Марія Шабалтас

та помічник-консультант народного депутата України Олега Дмитренка Володимир Папазов.

З особливим щемом присутні сприймали виступи Юрія Бутенка з піснею «Віват шураві», доньки голови громадської організації «Прилуцька міська Спілки офіцерів-ветеранів Афганської війни та воєнних конфліктів в інших державах» Анатолія Дмитровича Кірічок – Інни Кірічок з піснею «Не плач тату», викладача музичної школи Тетяни Карпенко, Дмитра Левченка з піснею «Чорний тюльпан», Ольга Компанець і Олександр Козленко з піснею «Україна».

Опісля урочистостей присутні схилили голови та поклали квіти до пам’ятного знака на честь земляків, які загинули в Афганістані, а отець Микола (Котеленець),

настоятель Спасо-Преображенського собору, благочинний Прилуцького округу відслужив поминальну літію.

Довідково: у нашому місті налічується три організації ветеранів-афганців:

- Прилуцька міськрайонна Спілка ветеранів Афганістану при Українській спілці ветеранів Афганістану /воїнів-інтернаціоналістів/ - голова Олег Дем’яненко;

- громадська організація “Ветерани Афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини”- голова Володимир Нежиборець;

- Прилуцька міська Спілка офіцерів-ветеранів Афганської війни та воєнних конфліктів в інших державах - голова Анатолій Кірічок.

На сьогодні в строю залишаються більше 240 чоловік у місті Прилуки та більше 100 чоловік у Прилуцькому районні ветеранів неоголошеної війни в Афганістані, війни, яка скалічила тисячі душ і сердець, залишила осиротілими тисячі родин.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:166