На розпеченім серці реактора

26 квітня 2017

Сьогодні 26 квітня!

31 рік тому назва міста Чорнобиль назавжди увійшла в історію людства, як одна з найбільших катастроф. Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, після 1986 року час ніби розділився на дві частини.

У результаті аварії стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслись на великі відстані. Йод – 131, цезій – 134, 137, стронцій – 90, плутоній – 239, плутоній – 240. весь цей радіоактивний дощ розлетівся і висіявся на територіях України, Білорусії, Росії. Радіоактивного забруднення зазнало майже 50 відсотків території України. У життя мільйонів людей увійшли слова радіація, зона, ліквідатор, відселення.

На сьогодні в нашому місті зареєстровано 802 громадяни, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, 79 дітей та 60 дружин ліквідаторів. Усі ці люди заслуговують особливого визнання та поваги, адже вони не лише вижили, а дали можливість жити іншим.

З нагоди відзначення 31-их роковин Чорнобильської катастрофи на майданчику біля міської ради приспустили державні прапори.

Мітинг-реквієм «Гірчить Чорнобиль крізь роки», присвячений пам’ятній даті, відвідали більше сотні постраждалих від лиха. За самовідданість, мужність і героїзм, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та з нагоди Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля деяких з них було нагороджено Почесними грамотами виконавчого комітету Прилуцької міської ради.

Прославляючи подвиг живих та загиблих, насамкінець заходу його учасники поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:107