ПЛАТИТИ ЗА ВИВІЗ СМІТТЯ МАЄ КОЖЕН, ХТО ПРОЖИВАЄ В ПРИЛУКАХ

30 травня 2017

Як кожного з нас вражає чистота європейських вулиць? З яким захопленням ми переказуємо розповіді про це? А як зі знанням справи коментуємо чистоту в містах, селах і навіть на трасах у наших сусідів, білорусів. Почуйте в ці хвилини са­мих себе. Невже в цей час ви думаєте про мільйонну армію прибиральників, яка і наводить усю ту чистоту хоч в Європі, хоч у Білорусі? Авжеж ні. Ми говори­мо про те, що ось які люди там живуть, ось як дба­ють про свої міста, ось як люблять їх. То чому ж, коли доходить справа до нас самих, то сил і любові до рідного міста вистачає лише на балачки і критику комунальних служб? А от сил прибрати за собою і совісті сплатити за вивіз сміття уже немає?

КП «Послуга» постійно здійснює роботу по запровадженню в дію заходів з вдосконалення надання послуг вивезення побутового сміття: облаштування контейнерних майданчиків по мікрорайонах, придбання євроконтейнерів для сміття, придбання та влаштування контейнерів для роздільного збору сміття, розширення автопарку підприємства спеціалізованою технікою. Згоден, далеко не все зроблено з того, що можна і що треба зробити. Але я хочу звер­нути увагу і на інший бік ситуації, на моральний.

Виникає ситуація, що коли місто засмічене — винуваті ко­мунальники і влада. Одні погано прибирають, а інша нічого не бачить. А з якого дива, дозвольте спитати, ми всі дружньо сліпнемо, коли бачимо, як викидає за будинком сміття сусід, йдучи на роботу? Як ламають сміттєві контейнери та баки? Як вимітають зі своїх дворів непотріб прямісінько на вулицю? Що ж у нас не так з сумлінням, чим приспали його, чи то чим ви­травили? І як умудряємось виголошувати, як завчену мантру: “У мене немає сміття!”. Хоч тут, мабуть, і є певна доля правди. У вас немає сміття, бо ви про­сто витягли його на вулицю з власного дому, двору і кинули, адже далі робота комунальників і міської вла­ди. Адже так?! Та при такій позиції ніяке комунальне підприємство, ніяка влада не зробить Прилуки чистим і охайним, зеленим і благоустроєним. І, ведучи дітей в садочок, забираючи до школи, намагаючись знай­ти чисте місце для відпочинку в парку чи на березі річки, ви проклинатимете всіх і вся, звісно, не згаду­ючи, як жбурляли свій сміттєвий пакет у кущі, а то й на узбіччя тротуару, яким ходите до роботи. Ви переступаєте поріг свого будинку, квартири і отам ви стаєте “європейцем”, прибираючи свою власність. То ваше. А за місто ви не відповідаєте, бо воно всіх. І далі з “чистою совістю” збираєте черговий пакет, аби вранці викинути його де прийдеться, чи наповнюєте мішечок, щоб відтягти в кущі, а то можна і багажник авто, щоб довезти до полігону (тут ще й “місту до­помогли”, самі вивезли). Ви не просто засмічуєте місто, територію життя своїх дітей. Ви ще й марнуєте бюджетні кошти. Бо на прибирання стихійних сміттєзвалищ іде не один десяток тисяч гривень. А зі сміття на полігоні ще треба й екологічний податок сплатити не в одну сотню тисяч. А це могли б бути нові контейнери для сміття, лавочки в парках, урни на вулицях, квітники у місті, реконструйовані дороги і вуличне освітлення, дитячі майданчики. Могли б... Але натомість бюджет виділяє кошти на підтримку комунального підприємства, щоб воно могло купи­ти техніку, контейнер чи пальне. А ще третина при­ватного сектора взагалі не сплачує за вивіз сміття і вважає це нормальним. Але ж від того у вас не по­винна боліти голова? То вже ж не ваші проблеми? Та будь-які зусилля і комунальників, і влади будуть не­ефективними, якщо в цих прагненнях вони не будуть відчувати підтримки і участі кожного прилучанина.

Ніхто не збирається “давити” на жалість чи “буди­ти” совість. Завеликі вже, та й зачерствіли, мабуть. Все простіше. Ми вирішили скористатися правом публічного договору на вивіз твердих побутових відходів. І встановлюємо єдине правило для всіх: платити за вивіз сміття має кожен, хто проживає в місті. Не будинком, не квартирою, а кожен сам за себе, за своє сміття. Так логічно, так чесно, так відповідально, так по-прилуцьки! Бо кожен з нас прагне з гордістю усвідомлювати, що живе в одному з найкрасивіших і найблагоустроєніших міст країни. І не варто тягтися до звання європейської людини, дотягніться до звання ЛЮДИНА РОЗУМНА!

КП «Послуга» постійно здійснює поліпшення роботи підприємства та надання послуг. Але для якісних послуг потрібен інструмент, техніка, люди. А все це складається зі спла­чених гривнів кожного члена нашої громади. От для чого ми принесемо в кожний дім цей публічний договір. Таке рішення не приймається кожний рік. Та його наслідки дадуться взнаки вже дуже швидко на розвитку і підприємства, і якості послуги, і інфраструктури міста. Тільки, об’єднавши зусилля кожного, ми досягнемо сили і можливостей навести лад в нашо­му місті.

За цим стоїть ком­форт прожи­вання, безпе­ка, теперішнє і майбутнє на­ших дітей. Це наше місто, це їхнє місто!

Одна справа хотіти, а інша — мати можливість жити достой­но і комфортно. Сьогодні ця можливість є. Сьогодні є можливість зроби­ти цей вибір. Щоб не перетворитися на смітник, маємо виконати одне ключове завдання — змінити власну свідомість. Це ваш обов’язок. А ваш перший крок — оплачений вивіз свого сміття.

Ч И С Т І П Р И Л У К И - Н А Ш А С П І Л Ь Н А С П Р А В А !

Благоустрій - це візитна картка кожного населеного пункту, і наше місто не виключення. Стан вулично - дорожньої мережі, освітлення, озеленення та чистота міста - оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості. Сьогодні КП “Послуга” розпочинає впроваджувати реформу у галузі житлового-комунального господарства Прилук.. Зокрема вона стосується послуги вивезення твердих побутових відходів. Більш детально про це надає інформацію керівник підприємства РУСЛАН НІЯЗОВ.

Чистота міста, чим вона забезпечується?

  • Чистота - це чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного міста. Що таке місто? Це тисячі квартир та приватних будинків. Одна спільна, велика оселя для всіх і кожного, чистота якої починається з сумлінного ставлення її мешканців до себе та довкілля, зі злагодженої роботи комунальних служб, міської влади... Адже чистота міста - справа спільна для всіх, без винятку, його жителів. На жаль, смітять всі, а прибирають одиниці. Працівники комунального підприємства «Послуга» постійно вивозять з центральних вулиць, кладовищ, а також з несанкціонованих звалищ тонни сміття. Однак з кожним днем кількість відходів збільшується в геометричній прогресії. І це, незважаючи на те, що у місті налагоджено централізоване повуличне вивезення відходів та подальше захоронення їх на полігоні твердих побутових відходів.

  • Досить часто від населення можна почути, що вони взагалі не залишають після себе сміття. Що можна сказати з цього приводу?

  • Дійсно, доволі часто працівникам абонвідділу нашого підприємства доводиться чути: «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». По-перше, існує доволі багато речовин які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба. Вже не один десяток літ проблемним залишається питання збору та утилізації небезпечних відходів: тих, що містять важкі метали, отрутохімікати,

окремі полімери. Немає, підприємств, які надають такі послуги, немає полігонів для безпечного захоронення токсичних відходів. Якщо хтось вперто не хоче цього розуміти, нехай не питає, звідки і чому так часто у молодих людей трапляються онкологічні захворювання, яких раніше не було.

Твердження, що у сучасній приватній садибі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Так, у садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, приватного транспортного засобу, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук у будівельних матеріалах, фарбах тощо... Усе це неможливо безпечно утилізувати у садибі. Тобто доволі велику частину побутових відходів доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Більш за все, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах, за містом у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ в переважній більшості є недобросовісні громадяни, котрі не уклали договори на вивезення відходів. Тому й уздовж наших доріг, річок, в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями. Таки дії є порушенням не тільки чинного законодавства а і законів етики та моралі.

  • А що говорять цифри? Скільки сміття накопичується в Прилуках?

  • Мешканці Прилук і підприємства продукують за рік близько 112,5 тис. м3 сміття, левова доля припадає на багатоповерхівки – близько 44,4 тисяч м3 та приватний сектор - близько 39,6 тисяч м3, та стихійних сміттєзвалищ близько 0,7 тисяч м3, а укладених договорів на вивезення та утилізацію ТПВ: 87% - з жителями багатоповерхівок, 58% - приватний сектор.

Відповідно до Закону України «Про відходи» власники або наймачі земельних ділянок чи житла зобов’язані укласти договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послуг. Споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.

  • Що тягне за собою відсутність договорів на вивезення відходів?

  • Відсутність договорів з вивозу та утилізації сміття із спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке настає відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою штраф на громадян - від 340 грн. до 1360 грн.

Рішенням виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 21.05.2013 р. № 241 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів у місті Прилуки» - про затвердження протоколу №1 засідання конкурсної комісії з організації та проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів у місті Прилуки від 16 травня 2013 року та підписання договору на надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Прилуки терміном на 10 років, КП «Послуга» визначено єдиним виконавцем послуги з вивезення побутових відходів в Прилуках. 21 травня 2013 р. між виконавчим комітетом Прилуцької міської ради та підприємством укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Прилуки строком до 20 травня 2023 року.

З абонентами категорії «я не платив і платити не буду» вирішити проблему складно, тому що їх кількість в місті близько 16 тисяч. Процес підписання договорів з усіма абонентами потребує тривалого часу, а послуги потрібно надавати вчасно.

  • Тож який вихід з цієї ситуації?

  • У номері газети «Град ПРИЛУКИ» ми публікуємо проект публічного договору. Що таке публічний договір? Комунальне підприємство «Послуга» надає послуги з вивезення побутових відходів по всьому місту. Але на сьогодні далеко не всі мешканці Прилук уклали договір на вивезення сміття. Форма укладання публічного договору передбачена законодавством. Тому підприємство використовує це право, щоб повідомити про наявність такого документа громаду міста.

Відтепер працівники КП «Послуга» більше не витрачатимуть ресурси (людські, матеріальні), щоб відвідати кожного власника житла у місті для укладення договору на вивіз сміття. Оприлюднюючи публічний договір, ми звертаємось до жителів Прилук розглянути пропозиції комунального підприємства, викладені в договорі. Якщо протягом тридцяти днів від дати публікації договору не буде письмових заперечень, він вважається укладеним.

  • Якщо мешканцям міста потрібно буде уточнити певну інформацію, то куди вони мають звертатися?

  • Я прошу жителів Прилук уважно прочитати договір і персонально звернутися до комунального підприємства «Послуга». Якщо ви з чимось не погоджуєтесь чи бажаєте внести пропозиції та уточнення по тексту договору, звертайтеся до абонентського відділу КП “Послуга’. Наприклад, можуть виникнути непорозуміння стосовно кількості проживаючих, тому я прошу всіх скорегувати дані в абонентському відділі підприємства.

Чекаємо вас за адресою: м. Прилуки, вул. 1 Травня, 97. Дізнатися подробиці ви можете за телефонами: (04637) 5-31-61, 3-13-35 .

Користуючись нагодою, я прошу громадян, керівників підприємств, установ та організацій м. Прилук по- новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які ви несете відповідальність, де працюєте та проживаєте. Я закликаю всіх, без винятку, дбати про чистоту рідного міста та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок в місті.


ПУБЛІЧНА ОФЕРТА

до Публічного Договору про надання послуг з вивезення та захоронення побутових відходів м. Прилуки __________ 2017 р.

Комунальне підприємство «Послуга» (код ЄДПОУ 36979569), розташоване за адресою: 17500, м.Прилуки, вул. Білецького – Носенка,7 визначено виконавцем послуги з вивезення та захоронення побутових відходів на підставі

Рішення виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 18.05.2010 р. № 235 «Про збір, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів, вивіз рідких нечистот від населення, підприємств, установ та організацій міста »

Рішення виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 08.02.2011 р. № 80 «Про визначення виконавця послуги зі збору, вивезення та утилізації ТПВ в м. Прилуки» - в багатоповерховому масиві міста Прилуки

Рішення виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 21.05.2013 р. № 241 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів у місті Прилуки» - про затвердження протоколу №1 засідання конкурсної комісії з організації та проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів у місті Прилуки від 16 травня 2013 року та підписання договору на надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Прилуки терміном на 10 років пропонує до укладення Публічний Договір від _____________2017 р.

про надання послуг з перевезення та захоронення побутових відходів Власникам (наймачам, орендарям) квартир в багатоквартирному житловому будинку та власникам (наймачам, орендарям) одноквартирного житлового будинку приватного сектора (Споживачам). Комунальним підприємством «Послуга» надаються послуги з перевезення та захоронення твердих побутових відходів за контейнерною/ безконтейнерною схемами, згідно маршрутів та графіків роботи підприємства. Перевезення відходів здійснюється спеціально обладнаними транспортними засоби.

Виконавцем послуги забезпечується надання послуг з вивезення ТПВ власникам (наймачам, орендарям) квартир в багатоквартирному житловому будинку та власникам (наймачам, орендарям) одноквартирного житлового будинку приватного сектора безперебійно, у робочому режимі.

Директор КП «Послуга» Р.Ю. Ніязов


ПУБЛІЧНИЙ ДОГОВІР “Про надання послуг з перевезення та захоронення побутових відходів” (додається).


Переглядів:80