Прилуцькою місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт за фактом безгосподарного використання земель сільськогосподарського призначення

02 червня 2017

Прилуцькою місцевою прокуратурою здійснено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом безгосподарного використання земель сільськогосподарського призначення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 254 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що місцевий житель одного з сіл району купивши 2 земельні ділянки сільськогосподарського призначення (ріллі) поблизу одного з сіл району без зміни цільового призначення земель, з кінця 2014 року по березень 2017, всупереч вимогам пунктів а та ґ ч.1 ст.91 Земельного кодексу України, відповідно до яких власники земельних ділянок зобов'язані забезпечувати використання їх за цільовим призначенням, підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі став облаштовувати на цих землях штучну водойму та реалізовувати при цьому видобутий пісок, що призвело до зміни рельєфу місцевості, утворення штучних водойм, унеможливило подальше використання земель за їх цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, тобто знищення корисних властивостей земель сільськогосподарського призначення, що мають пріоритетне значення перед іншими категоріями земель, є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

У ході досудового розслідування ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області обраховані збитки, заподіяні нецільовим використанням земель, які становлять понад 8 тис грн.

З метою забезпечення кримінального провадження та цивільного позову за клопотаннями прокуратури слідчим суддею накладено арешт на знаряддя злочину - сільськогосподарську техніку, за допомогою якої проводились незаконні роботи по зняттю родючого шару ґрунту та видобуванню піску, а також земельні ділянки площею 4 га.

Обвинувальний акт за ст. 254 КК України - безгосподарське використання земель, що причинило їх виведення з сільськогосподарського обороту, направлено до суду для розгляду по суті. Одночасно у кримінальному провадженні подано цивільний позов про відшкодування правопорушником на користь держави збитків, заподіяних нецільовим використанням землі.

Довідково: ст.254 КК України передбачене покарання у вигляді штрафу до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю або без такого.

За інформацією Прилуцької місцевої прокуратури

Переглядів:61