Навіщо Прилукам Генплан?

06 липня 2017

Представники засобів масової інформації отримали відповіді на головні питання щодо затвердження Генерального плану міста Прилуки. Прес-конференція з начальником управління містобудування та архітектури Віктором Тисленком, міським головою Ольгою Попенко та її заступником Русланом Котляром відбулася 5 липня.

Нагадаємо, що 30 червня під час засідання 28-ї сесії Прилуцької міської ради було затверджено головну містобудівну документацію «Генеральний план та план зонування території міста Прилуки Чернігівської області». А чого ж саме очікувати прилучанам від його затвердження керівництво міської ради намагалося донести через ЗМІ.

Головний план як основний юридичний та технічний документ урегульовує питання містобудівної діяльності та можливості використання території міста за визначеним цільовим призначенням. А це значить, що відтепер Прилуки мають основні умови для інвестиційного та інфраструктурного розвитку.

Особливих змін за період розгляду та погодження містобудівної документації набув історико-архітектурний опорний план м. Прилуки. Розгляд відповідної документації консультативною радою Департаменту культури Чернігівської облдержадміністрації, науково-методичною радою Міністерства культури України дозволив суттєво звузити зони історичного ареалу, території культурної спадщини міста, зони охорони археологічного культурного шару, що зменшує фінансове та бюрократичне навантаження на фізичних та юридичних осіб при оформленні земельних ділянок, будівництві та реконструкції.

Крім цього, Генплан дозволяє реалізувати такі проекти як будівництво об'їзної дороги, що не лише допоможе зменшити навантаження на міські автошляхи, а й отримати додаткові робочі місця і надходження до бюджету в перспективі розвитку логістичних та сервісних центрів, не кажучи вже про залучення малих та середніх бізнес-проектів (АЗС, магазини тощо).

Проектом Генерального плану передбачено, що об'їзна дорога матиме декілька черг будівництва. Перший напрямок від Варвинської автодороги по південній промзоні з виходом на трасу Київ-Суми в районі Заїзду. За умови успішного завершення цього відрізку автодороги можна буде приступати до наступного етапу будівництва від Ладанської автодороги через Манжосівку, Дідівці з виходом на трасу Київ-Суми, що практично замкне кільце й Прилуки з усіх сторін матимуть об'їзд.

Та в частині реалізації другого етапу будівництва виникне питання прокладання об'їзної за межами міста по землях інших сільських рад. Тут допоможе план перспективного розвитку м. Прилуки з визначенням приміських населених пунктів, які мають потенційну можливість у процесі реалізації адміністративної реформи приєднатися до громади міста.

Цьогоріч у рамках Програми фінансової підтримки містобудівної документації міська рада вже виділила мільйон гривень для виготовлення проектно-кошторисної документації з будівництва об'їзної дороги. Загалом на 2017-2019 роки для виготовлення ПКД Програмою передбачено виділення 3,5 мільйони гривень.

Коментуючи це питання, міський голова зазначила: «Зрозуміло, що міська рада не буде дотримуватися часових рамок Програми й чекати виділення усієї суми коштів до 2019 року. За спроможності бюджету ми знайдемо можливість додати необхідні кошти й завершити проектно-кошторисну документацію по об'їзній дорозі. А потім нам необхідно буде працювати з інвестиційними проектами, зокрема Європейського Союзу, адже зрозуміло, що будівництво за власний кошт міському бюджетові не під силу».

Також з прийняттям Генерального плану місто отримало юридичний статус рекреаційної зони. Мова йде про повноцінну зону відпочинку на берегах Удаю. Програмою фінансової підтримки містобудівної документації передбачено кошти на очищення річки Удай та її берегової лінії. На виконання цих робіт у 2017 році виділено 180 тисяч гривень, а в наступному 2018 році за призначенням буде використано 450 тисяч гривень.

Генеральний план м. Прилуки дозволяє реалізувати масштабні інфраструктурні проекти на території міста, наміри на реалізацію яких відбувалися й у попередні роки. Крім вищезазначеного це створення умов для будівництва багатоповерхових будівель, надання земельних ділянок для індивідуального будівництва, в першу чергу учасникам АТО, формування та облаштування рекреаційних зон, у тому числі парків та скверів.


Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:111