Управління праці та соціального захисту населення міської ради інформує!

06 жовтня 2017

Про дотримання трудового законодавства на підприємствах, в установах та організаціях міста

З метою забезпечення конституційних прав і гарантій працюючих громадян спеціалістами управління праці та соціального захисту населення міської ради проводиться нагляд за дотриманням трудового законодавства на підприємствах, в установах та організаціях міста незалежно від форм власності та господарювання.

Станом на 1 жовтня 2017 року проведено 52 обстеження, за результатами яких керівникам підприємств, установ та організацій надано 230 рекомендацій та пропозицій щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства.

У ході обстежень на більшості підприємств були виявлені порушення щодо недотримання міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, встановлених законодавством, генеральною та галузевими угодами, нарахування індексації заробітної плати в період між її підвищенням; були порушення встановлених законодавством строків виплати заробітної плати (в тому числі за час щорічної відпустки) та строків розрахунку при звільненні працівників та інші.

Спеціалістам підприємств надавалась практична допомога з питань оплати праці та надання відпусток, заповнення статистичної звітності, застосування підсумованого обліку робочого часу і т. п.

Для найманих працівників та спеціалістів підприємств, організацій та установ міста у відділі праці управління праці та соціального захисту населення міської ради в робочі дні працює телефонна консультативно-інформаційна лінія «Трудові права. Мінімальні гарантії в оплаті праці» (тел. 7-11-50).

Про укладення колективних договорів, змін та доповнень до них на підприємствах, в установах та організаціях міста

Одним з пріоритетних напрямів роботи управління праці та соціального захисту населення міської ради є сприяння розвитку колективно-договірного регулювання соціально-економічних відносин на підприємствах, в організаціях та установах міста та повідомна реєстрація колективних договорів. Станом на 01.10.2017 року кількість діючих колективних договорів, які зареєстровані в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради, складала 250 од., що на 6 од. (2,5 %) більше, ніж на відповідну дату минулого року. Договірним регулюванням охоплено 17792 працівники підприємств, організацій та установ міста.

У січні – вересні 2017 року зареєстровано 34 колективних договори (ТОВ «Норд Інвест Груп», ТОВ «ВКФ «Інтеграл», ТОВ «Успіх», ТОВ «СТУД – ТРАНС», Комунальне підприємство комбінат шкільного харчування «Шкільний», Центр соціальної реабілітації дітей – інвалідів м. Прилуки, ТОВ «ТЦ «Практика», ПП «Технологічні системи», МП «Волна», ТОВ «Агроуспіх Новий», ТОВ «Агробуд – Монтаж», Прилуцьке медичне училище, Комунальний заклад «Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги», ПАТ «Аптека №65 «Панацея», МРП «Прилуцьк» ЧОО УТМР, ТОВ «Прилуцький завод «Білкозин», ТОВ «МЕГАНОМ – ДОН», ТОВ «Прилукиспецбуд», ТОВ «ПЛАТИНУМ – ТРЕЙД», ПАТ «Юність», Прилуцька дослідна станція ІС НААН, ПП «ВЕЛПРОМ – ПЛЮС», ПП «Нафтосфера», ТОВ «КНХ», ТОВ «Технопарк – Буд», Держпродспоживслужба в м. Прилуках, Прилуцьке об’єднане управління пенсійного фонду України, КП «Послуга», ТОВ «Агро Флора», ТОВ «САКСЕС», ПП «Агропродопт», ПП «Прилучанка», КП «Прилуцьке МБТІ» Чернігівської обласної ради, КП «Прилукижитлобуд») та 52 зміни та доповнення до діючих колективних договорів підприємств, організацій та установ міста.

Переглядів:88