18 жовтня 2017
Професійне свято кухарів і кулінарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований у 2004 році.
Кухар — людина, професією якої є приготування їжі, це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають її мистецтвом.
Майстерність приготування їжі є однією з найдавніших галузей людської діяльності. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства.
Існує притча. Зійшлись якось композитор, художник і кухар і сперечались, хто більше впливає на відчуття людини. Коли настала черга говорити кухарю, він сказав буквально наступне: “Немає в моєму мистецтві ні фарб, ні звуків, один тільки смак. Але я граю на ваших смаках, як маестро грає на струнах своєї скрипки, і я готовий запевнити, що приношу людям не менше задоволення, чим ви ...”
Ще в стародавній Греції виник культ, міфічного лікаря-цілителя, який отримав в Римі ім'я Ескулап. Його дочка Гігея вважалась покровителькою науки про здоров'я, а вірною помічницею їх була куховарка Куліна. Народ привласнив Куліні ім'я десятої музи, яких до неї було дев'ять. У римлян десята муза так і називалася Кулінарія. Вона стала покровителькою кухарської справи, що отримала таку ж назву “кулінарія”. За 2500 років людство повільно удосконалювало як свої смаки, так і тонкощі приготування їжі. Кулінарія, якою вона була у первісних народів, пройшла довгий шлях свого розвитку, перш ніж перетворилася у вишукану кулінарну майстерність .
Приготування їжі це унікальний процес — скаже будь який кухар. Рецепт є лише загальною картою приготування їжі, а смак, вірніше баланс смаків, та інші дії з продуктами і приправами — це ціла симфонія.
Робота кухаря вимагає від людини не тільки терпіння, а і навичок у роботі та гарну освіту.
Сьогодні в галузі науки про харчування працюють вчені найрізноманітніших спеціальностей. Звичайний сніданок у шкільній їдальні “проектують” дієтологи, фізіологи, медичні працівники та звичайно кухарі. Це вони турбуються, щоб у раціоні було більше молока, сиру, м'яса, овочів, фруктів, каш — вівсяної, гречаної. За кожною назвою страви — розрахунок калорійності, співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів. Кожен, хто причетний до організації харчування дітей, розуміє, наскільки це серйозна і відповідальна справа, і у нашому комбінаті працюють справжні майстри своєї справи, кухарі з великої літери.
КШХ “Шкільний” має 32 структурних підрозділи, надає послуги з харчування у 14 харчоблоках ДНЗ та НВК, 13 їдальнях шкіл також забезпечує дієтичним харчуванням хворих, які знаходяться на лікуванні у центральній міський та дитячий лікарнях. У структурі комбінату є кондитерський цех, який виготовляє борошняні та кондитерські вироби, котрі складають 80% додаткового харчування учнів у ЗОШ.
Достойні люди нашої держави
У комбінаті варять дітям страви
Їжа зварена щоднини –
Наче ходимо на іменини
Уміють і багато знають
Меню щодня вони міняють.
Бажаємо, щоб не томилися Ваші ноги,
світанком пройдені дороги!
Нехай здоров'я й щастя будуть –
про Ваші страви діти не забудуть.
Цей вірш присвячений кухарям нашого комбінату за їх професіоналізм, майстерність, сумлінність в роботі по організації якісного та здорового харчування.
Коли людина хворіє, ми розуміємо наскільки важливо вчасно отримати харчування, адже у ЦМЛ та ДМЛ лікуються хворі з інших районів області і тому не завжди їх можуть перевідати рідні та близькі.
А ще наші трудівниці працюють у лікарні,
Сім робочих днів у тиждень рук не покладають
Про здоров'я хворих щохвилини дбають.
Щоб відчули пацієнти до себе турботу,
Виконують кухарі сумлінно роботу.
Розрахують калорійність, і жири, і вуглеводи,
На десерт ще подадуть і соки, і води.
Кондитерів нашого кондитерського цеху знають і цінують не тільки у нашому місті, а й у столиці. Наші короваї та торти подорожують по всій країні.
Вона прізвище Мороз вже давненько має,
І кондитерським всім цехом вміло заправляє,
Наша Ліда Іванівна, все вміє, вміло всім керує,
Кулінарними шедеврами постійно дивує.
Адміністрація комунального підприємства комбінату шкільного харчування “Шкільний” вітає кухарів та кондитерів з професійним святом!
Прийміть подяку за ваші руки трудові,
За кашку й борщик гаряченькі,
За пиріжечки солоденькі,
За меню ми вдячні вам,
Нашим славним кухарям.