28 жовтня – День звільнення України від нацистських загарбників

27 жовтня 2017

У цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації.

Сьогодні, 27 жовтня, прилучани згадували цю страшну сторінку історії у сквері Вічної Слави. З нагоди Дня визволення України від нацистських загарбників офіційна делегація посадовців та депутатів міської ради, ветерани війни та праці, герої АТО, волонтери та освітяни Прилук покладали квіти до Вічного Вогню.

Відзначення історичної дати продовжилося у Прилуцькому краєзнавчому музеї імені Василя Маслова. Захід присвячений 73-й річниці визволення України допоміг запрошеній молоді співпережити воєнні роки із тими, хто став їхнім свідком. Так, голова Української спілки в'язнів-жертв нацизму в місті Валентина Трепач поділилася власною історією життя та становлення спілки. А учасник антитерористичної операції на сході України Василь Пасічник розповів про події непроголошеної війни сьогодення.

Вклоняючись ветеранам війни та праці за їхню відвагу і мудрість, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко вручила їм Подяки міського голови. Адже напередодні свята особливо хочеться пригадати імена наших співвітчизників, які своєю мужністю і безкорисною любов’ю до Батьківщини, усіма силами, інколи ціною власного життя, наближали день звільнення України від фашистської окупації та відроджували її.

Дорогі ветерани! Шановні прилучани!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди 73-ї річниці визволення України від нацистського поневолення!

У ці дні український народ вшановує відвагу й жертовність тих, хто відстояв нашу священну землю в роки Другої світової війни. Плата за вільне життя у своїй країні виявилася величезною: мільйони полеглих на полях боїв, загиблих в окупації, концтаборах та на каторжних роботах, мільйони поранених та ненароджених, десятки тисяч перетворених на руїни міст і сіл.

У серці кожного з нас жива пам’ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув, і тим, хто вижив у пеклі 40-х, ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні.

Демонструючи високий професіоналізм, патріотизм та відданість Україні, нинішні захисники, учасники антитерористичної операції, з гідністю продовжують героїчні традиції фронтовиків, захищаючи східні кордони нашої країни, її цілісність та свободу.

Дорогі ветерани! Від імені Прилуцької міської ради, депутатського корпусу та виконавчого комітету зичу вам міцного здоров’я, родинного затишку, миру, злагоди та добробуту!

Ми безмежно вдячні вам за мужність у боях, за тяжку працю в повоєнні роки, за незламну силу духу та непохитну віру в перемогу добра.

З повагою міський голова

Ольга Попенко

Переглядів:107