На апаратній нараді міського голови

06 листопада 2017

У понеділок, 6 листопада, відбулася апаратна нарада з заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальниками управлінь, відділів та завідувачами секторів міської ради, головами комітетів самоорганізації населення, керівниками комунальних підприємств міста.

Про перерахунок пенсій відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» інформувала під час наради заступник начальника Прилуцького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Валентина Бондаренко.


Доповідач повідомила, що вже 1 жовтня мінімальна пенсія для осіб, які мають повний страховий стаж, встановлена на рівні 1452 грн. Для інвалідів із дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, розмір пенсії збільшили на 45%, до 1373 грн.

Разом із цим, з 1 жовтня відновлено виплату пенсій працюючим пенсіонерам у повному розмірі.

Пенсійний вік підвищуватися не буде. Натомість змінюються вимоги до трудового стажу, тобто того періоду, за який людина, або її роботодавець сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України. Мінімальний розмір пенсії за віком буде нараховуватися за наявності страхового стажу в чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років.

До кінця 2017 року мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним – 15 років. Але уже з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії матимуть ті, у кого буде 25 років страхового стажу.

Надалі він з кожним роком буде збільшуватися на 1 рік. І у 2028 році має сягнути 35 років.

Разом із тим, для людей, у яких страховий стаж становитиме менше 15 років, після досягнення ними 65 років передбачена тимчасова соціальна допомога, розмір якої буде визначатися, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Для певних категорій українців збережено право виходу на дострокову пенсію. Зокрема, матері, які виховали п'ять дітей або інвалідів з дитинства, можуть виходити на пенсію у 50 років за наявності страхового стажу 15 років. Військовослужбовці – учасники бойових дій зможуть виходити на пенсію у 55 років за наявності страхового стажу в чоловіків 25 років, а у жінок – 20 років.


Начальник громадської приймальні міської ради Людмила Пашук звітувала про підсумки роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до міської ради протягом 9 місяців 2017 року.


Протягом 9 місяців 2017 року до міської ради надійшло 2234 письмових та усних звернення ( 2455 зв. за 9 міс. 2016 р.), що на 221 звернення ( або 10 %) менше, ніж за 9 місяців 2016 року.

Серед звернень, що надійшли до міської ради і розгляд яких здійснювався відповідно до Закону України “Про звернення громадян”, 99,4 % склали заяви чи клопотання, 0,5 % – скарги, 0,3 % – пропозиції і зауваження.

20 % від усіх звернень складають звернення від громадян, які мають передбачені законодавством пільги, це звернення інвалідів І, ІІ та ІІІ групи, учасників бойових дій, дітей війни, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та ін. Звернення від пільгових категорій громадян розглядаються першочергово. За результатами розгляду 57 % звернень від громадян пільгових категорій задоволено.

За тематикою питань найбільше звернень надійшло з питань соціального захисту населення - 881 звернення /або 40%/ (792 за 9 міс. 2016 р.). У них порушувалися питання надання одноразової грошової допомоги жителям міста, у тому числі і пільговим категоріям громадян, оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, роз’яснення норм законодавства щодо пільгових категорій населення, соціального захисту інвалідів, забезпечення санаторно-курортного лікування та ін.

Питання комунального та дорожнього господарства порушувалися у 678 зверненнях /або 30%/ (759 за 9 міс. 2016 р.). Прилучани зверталися з питаннями про перерахунок плати за житлово-комунальні послуги, капітальний ремонт багатоквартирних житлових будинків, ремонт мереж опалення та водопостачання, зрізання аварійних дерев, ремонт доріг, тротуарів міста та прибудинкових територій багатоквартирних будинків, відновлення вуличного освітлення, отримання дозволів на облаштування автономного опалення у квартирах багатоквартирних будинків і т.д.

З житлових питань надійшло 177 звернень /або 8%/ (181 за 9 міс. 2016р.), у яких йшла мова про приватизацію квартир, що перебувають у комунальній власності, переоформлення особових рахунків на квартири, включення у списки на приватизацію житла, поліпшення житлових умов, взяття на квартирний облік громадян, у тому числі і пільгових категорій населення, та ін.

111 звернень /або 5%/ (288 зв. за 9 міс. 2016р.) надійшло з питань, пов’язаних із самочинним будівництвом та добросусідськими відносинами, оформленням містобудівної документації, роз’яснень щодо законодавства у галузі будівництва.

Питання землекористування та добросусідських відносин, пов’язаних з цим, порушувалися у 91 заяві (88 зв. за 9 міс. 2016р.).

З питань охорони здоров’я міська рада отримала 71 звернення (52 за 9 міс. 2016 р.), в яких йшла мова про забезпечення медикаментами за пільговими рецептами, у тому числі і відповідно до Урядової програми “Доступні ліки”, надання медичних послуг та організації роботи закладів медицини.

У 63 зверненнях порушувалися питання транспорту та зв’язку (73 за 9 міс. 2016 р./, зокрема, пільгових перевезень у міському пасажирському транспорті та плати за проїзд, дотримання розкладів руху на міських автобусних маршрутах, відкриття нових автобусних маршрутів, обмеження руху багатовантажного транспорту вулицями міста, відновлення роботи телефонного зв’язку, тощо.

Решта звернень стосувалася питань праці та заробітної плати, забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, діяльності міської ради та її виконавчих органів, роботи закладів освіти та культури міста.


У ході апаратної наради виступив головний спеціаліст санітарно-екологічного контролю управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради Андрій Бойченко. Посадовець інформував про проведення місячника по благоустрою та санітарній очистці міста. Нагадаємо, що відповідно до розпорядження секретаря міської ради від 20 жовтня 2017 року №295р з 26 жовтня по 27 листопада 2017 року у м.Прилуки проводиться місячник з благоустрою та санітарної очистки.


Цим же розпорядженням утворено штаб по проведенню місячника, який очолив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Котляр Р.П.


У ході місячника, згідно графіку прибирання, суб'єктам господарської діяльності незалежно від форм власності та мешканцям необхідно виконати прибирання власних, прилеглих та закріплених територій, а також забезпечити вивезення сміття на полігон твердих побутових відходів (сміттєзвалище).

З графіком прибирання можна ознайомитись на офіційному сайті та порталі міської ради, у засобах масової інформації, у комітетах самоорганізації населення.

На час проведення місячника сміттєзвалище приймає відходи безоплатно, крім будівельних та промислових.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:103