Як уберегтись від грипу

12 грудня 2017

На думку українських медиків активізація епідемічного процесу грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) припадає на осінньо–зимову пору. Інфекція, як правило, передається повітряно–крапельним шляхом. Проте існує ймовірність передачі її через побутові предмети.

Інфекціоністи зазначають, що нині найуразливішими до нових штамів грипу є діти до 5-ти років і люди, котрим за 65, бо ця категорія має недостатній імунний захист.

До основних груп ризику належать діабетики, люди із слабким імунітетом, ожирінням, з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, легень, нирок.

Що треба робити, щоб не захворіти :

  • обов’язково мити руки з милом, не торкатися до обличчя брудними руками;

  • щогодинно провітрювати приміщення;

  • для зволоження повітря (сухе повітря – головний ворог імунітету) та запобігання сухості слизової оболонки носа у кімнаті ставити миску з водою чи класти на батарею мокрий рушник;

  • пити достатньо теплої рідини (1,5 – 2 л на день);

  • частіше бувати на свіжому повітрі;

  • тепло одягатися перед виходом на вулицю, бо застуда майже завжди починається після переохолодження. Особливо необхідно закутувати шию, тому що вона – головна мішень застуд;

  • перед виходом на вулицю у період епідемії змащувати слизову оболонку носа кремом або будь-яким жиром. Оксолінова мазь вбиває в носі лише віруси грипу, але як механічна перешкода також може запобігти проникненню й будь-якого іншого вірусу;

  • обов’язково снідати. Перетравлюючись, частина їжі перетворюється на тепло, це не дасть вам змерзнути. Краще за все для обігріву підходять каші, макаронні вироби та страви із картоплі. На відміну від солодких вуглеводів, що згорають швидко (10–20 хв.), ці гріють хоч і помірковано, але зате довго і вистачить часу, щоб доїхати на роботу без переохолодження;

  • по дорозі на роботу та з неї триматись подалі від тих, хто чхає і кашляє, бо в той момент мільйони вірусів розлітаються на 2 – 6 метрів;

  • до щоденного раціону обов’язково включати овочі та фрукти з великим вмістом вітамінів;

  • народна медицина радить щоденно вживати ще цибулю та часник ;

  • щоб не заразитись або не заразити інших, коли ви захворіли, користуйтесь марлевою пов’язкою.

Запам’ятайте!

Якщо ви погано себе почуваєте, – не зволікайте, зверніться до лікаря!

Ігор Огар

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

Переглядів:75