Ліквідація аварії в системі водовідведення на 23 січня

23 січня 2018

Уже п'яту добу поспіль КП “Прилукитепловодопостачання” та працівники МНС під керівництвом міської ради працюють над знешкодженням наслідків аварії на самоплинному каналізаційному колекторі, якій розташований за адресою м. Прилуки, вул. Галаганівська, 29. Нагадаємо, про закупорку колектора стало відомо 19 січня, коли мешканці близько десяти будинків по вулиці Шевченка та прилеглих до неї вулиць повідомили, що їхні подвір'я почали затоплювати стічні води з місцевих каналізаційних люків. Форс-мажорні обставини примусили діяти швидко. Використовуючи всі технічні можливості, працівники комунального підприємства почали відкачувати воду з каналізаційних колодязів, але потужностей обладнання не вистачало. Єдиним правильним рішенням стало перекриття води в місті, щоб зменшити тиск на закупорену ділянку каналізації.

Містяни не були готові до відключення й спричинений відсутністю води ажіотаж привів до паніки в соцмережах. Напруга не спала навіть після того, як було оголошено погодинні графіки подачі води. Люди масово ринулися використовувати воду й ще більше вплинули на підтоп будинків мешканців вулиці Шевченка.

Нині ситуація покращилася. Для відкачування нечистот й допомоги мешканцям встановлено більш потужні насоси, а вода в місто подається за стабільним графіком. У більшості будинків й установ вона вмикається ввечері й не вимикається до 12:00 наступного дня. Решта жителів має можливість набирати питну воду з сьомої ранку. В деяких будинках і зовсім не вимикали води, оскільки в цьому не було технічної потреби. Заклади освіти та позашкілля мають постійну подачу води, тому дитсадки працюють в звичайному режимі, використовуючи для приготування їжі лише кип'ячену. Школи та гімназії з понеділка працюють за скороченим графіком занять до 12 години, а для організації роботи груп продовженого дня у загальноосвітніх навчальних закладах організовано підвіз технічної води. Необхідну воду постачають й на окремі котельні, оскільки деякі мешканці вирішили “перехитрити” інших й за відсутності водопостачання почали зливати воду з опалювальних систем.

На разі керівництво міста здійснює усі необхідні заходи для відновлення водопостачання. Працівники МНС та “Прилукитепловодопостачання” цілодобово знаходяться на місті аварії та роблять усе можливе, щоб упоратися з її наслідками. Роботу рятувально-ремонтних бригад курує міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолює заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Руслан Котляр. Сьоме її засідання відбулося учора в сесійній залі міської ради. Серед безлічі першочергових заходів було вирішено провести додаткові аналізи води в закладах освіти, чергування правоохоронних органів біля місця аварії у темний час доби, організацію пунктів обігріву для ремонтних бригад. Останній працює на базі центру науково-технічної творчості, який знаходиться поблизу ділянки, де стався прорив.

За результатами позачергової сесії, яка відбулася, 22 січня, депутатський корпус одноголосно підтримав виділення 1 мільйона 700 тисяч гривень для ліквідації аварії. Виділеними коштами фінансуватимуться заходи зі встановлення заглушок у каналізаційній лінії, забезпечення введення в дію напірної обвідної каналізаційної лінії, для чого придбають занурювальні насоси господарсько-фекальних вод, необхідну кількість електричного кабелю, каналізаційної продукції та труб. Значну частину витрат становитиме придбання паливно-мастильних матеріалів на забезпечення роботи помп, машини ПНС та екскаватора.

Прилуцька міська рада просить мешканців із розумінням поставитися до проблеми, яка сталася у нашому місті. На прикладі волонтерів, підприємств і підприємців міста, які ввесь цей час забезпечують ліквідаторів аварії матеріально та моральною підтримкою, прилучани довели, що готові боротися з проблемами разом. Велика подяка їм за старання й оперативність. Також варто вибачитися перед усіма мешканцями за тимчасові незручності. А прилучани, які зазнали збитків під час аварії, обов'язково отримають компенсацію.

Прес-секретар міської ради Любов Рубан

Переглядів:104