Пам'яті Героїв Крут

30 січня 2018

29 січня 1918 року в історії Україні відбулася пам'ятна, однак трагічна подія – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував від 400 до 800 вояків.

Попри поразку у боях під Крутами, бійці виконали поставлене перед ними завдання – затримали наступ військ Муравйова на Київ. Відступ крутянців не був просто залишенням поля бою: відступаючи, крутянці зруйнували – принаймні, серйозно пошкодили – частину залізничного полотна, чим затримали більшовицький наступ. Більшовики були змушені витратити час на ремонт колії, яка, зусиллями Студентського куреня, стала на якийсь час непридатною для використання. Отже, бронепотяги більшовиків, які на той час були їхньою головною зброєю, коли йшлося про контроль над залізничними комунікаціями, перетворювалися на тягар.

Своєю диверсією на залізничній колії крутянці затримали більшовицькі війська на кілька днів – Київ більшовики змогли взяти тільки 5 лютого 1918 року. За цей час із Києва були евакуйовані центральні органи влади, документи, цінності, відбувся організований відступ військ – тобто було зроблено все можливе, щоб швидко повернути втрачені позиції. Сам відступ не був надто глибоким – штаб військ УНР розташувався у с. Гнатівка під Києвом. Найголовніше – ця затримка дала можливість завершити переговори з кайзерівською Німеччиною про підписання мирного договору, що означало міжнародне визнання Української держави і автоматично робило більшовиків окупантами території суверенної держави.

Відзначаючи 100-річчя цієї події, прилучани відвідали Меморіал пам'яті героїв Крут на залізничній станції Крути. Делегацію міста очолила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко. 29 січня у заході загальнодержавного значення взяли участь депутати та посадвці міської ради, патріотичне студентство, члени Молодіжної ради міста Прилуки, Прилуцький козацький курінь імені Івана Сірка, вихованці якого виступили перед гостями урочистостей.

А 30 січня з нагоди Дня вшанування Героїв Крут в сесійній залі міської ради відбулося засідання круглого столу «За Україну, за її волю…» для студентської молоді Прилук. Настановче слово присутнім виголосила Тетяна Фесенко. У виступі посадовець наголосила на необхідності цінувати історію становлення української державності та жертв, без яких наша країна увійшла б в забуття. Заступник міського голови закликала молодь бути відповідальними перед власною історичною та духовною спадщиною, наслідувати приклад героїв минулого та сьогодення.

Спеціальних гостей заходу представила Олена Опанасенко. Про історичну ситуацію, яка складалася у державі на той час студентам розповіла викладач суспільних дисциплін Прилуцького агротехнічного коледжу Ольга Чернікова. До виступу долучилися й самі вихованці навчальних закладів, а також учасник антитерористичної операції Юрій Кузьменко та заступник голови громадської організації «Організації ветеранів м. Прилуки» Анатолій Лісовецький.

Переглядів:195