ВІД ЧУТОК ДО ФАКТІВ

31 січня 2018

Уже більше тижня Прилуки борються з наслідками аварії на самопливному каналізаційному колекторі. Містом ширяться різноманітні чутки щодо ймовірних термінів ремонтних робіт на колекторі, відновлення повноцінного водопостачання, а головне якості тієї води, яку отримуємо наразі. Масла у вогонь, а точніше води в каналізацію підливає останніми днями ще й погода. Вона явно не на нашому боці. З цими та іншими питаннями редакція газети звернулася до людини, яка практично не покидає місце аварії, директора КП «Тепловодопостачання» Гавриша А.А.

Андрію Анатолійовичу, на якій стадії ремонтні роботи, що вже встигли зробити?

Наразі вже зробили дві обвідні лінії та дві резервні труби з вул. Вокзальної та дві з вул. Шевченка. 4 насоси не припиняють роботу. Відбувається відкачка саме перед місцем аварії. До сьогоднішнього дня вони з усім справлялися. У зв’язку з погодними умовами з’явилися складнощі, бо активно тане сніг і знову все потрапляє в каналізацію. Але ситуація не критична. Уранці вівторка викликали на допомогу ще одну додаткову пожежну насосну станцію (ПНС) і додатково встановили 2 помпи, бо ливневих вод дуже багато. До того ж деякі прилучани зі своїх будинків вивели стоки прямо в нашу каналізацію. Боремося з цим не один рік. Але залишається, як залишається. Тому вже надіслали Припис КП «Прилукижитлобуд», щоб дощові води з дахів будинків не скидалися в центральну міську каналізацію.

Який наступний крок?

Далі чекаємо будівельну компанію з Києва, з якою укладена угода про початок виконання робіт. Звісно ще треба пройти процедуру експертизи кошторису та проекту. Треба розуміти, яким буде загальний кошторис, щоб можна було перерахувати аванс. Найближчим часом вони повинні приїхати. Відразу планувалося, про що я виступав на сесії, просанувати труби почергово від одного до другого, а потім і до третього колодязів. Але наразі обстеження труб показує, що заміну потрібно проводити й далі до самої каналізаційної насосної станції (КНС). Це буде старт, бо якщо й там станеться аварія, то все значно погіршиться. Ми не зможемо далі відкачувати стоки, оскільки ця КНС є ключовою в стічній лінії.

Тобто труби повністю підлягають заміні?

Частково. Будуть будуватися нові колодязі біля КНС та церкви, бо коли проводилося обстеження труб із допомогою камери, то виявилося, що труба, яка веде до вул. Шевченка, завалена. Заміні підлягає і 400 міліметрова труба в бік вул. Вокзальної, як і планувалося, до колодязя, який знаходиться за 50 м від пориву. Зараз збираємо та передаємо всі дані по будинках, які скидають стоки в каналізаційні колектори по двом лініям Шевченка та Вокзальної. Це також необхідно для того, щоб визначитися з діаметром труби, яка буде закладатися під час санації.

Що б Ви могли сказати щодо того, як все починалося? Чи дійсно відповідальні служби запізно включилися в роботу?

На мою думку, фахівці в нас є, і все можливе робилося з перших днів. Щоб усі розуміли, ми вже вночі 19 числа почали роботи, а саме зробили обвідні лінії та почали відкачувати стоки за допомогою помп, які надало КП «Послуга». Уночі на 20 січня нам підвезли ще дві помпи з Чернігова та поставили пожежну машину ПНС для відкачки. Але було зрозуміло, що заглушивши дві лінії перед місцем провалу тими помпами, що в нас були, ми не відкачаємо стоки в колодязях повністю, до дна. Потрібні були електричні насоси, а на це, звісно ж, необхідні гроші. На перший час 2 насоси дав Київський водоканал. Електропостачання, зрозуміло, значно дешевше та й ефективніше. Бо звичайні помпи витрачали багато пального, та й просто не могли відкачати стоки з глибини понад 9 метрів. Коли це зрозуміли – відразу почали замовляти електричні насоси, які, в результаті, були закуплені і якими користуємося.

Вода надавалася прилучанам почасово. І коли її все ж включали, то стік води був значним. Чи не краще було відразу повністю припинити водопостачання по місту?

Якби ми повністю припинили подачу води, то наслідки могли б бути невтішними. Найголовніше – проблеми з котельнями. На той час температура була -15°С і нижче. Нам ледве вдалося зберегти їх у робочому стані. До того ж, коли відключили холодну воду, люди почали брати її з системи опалення. Це стовідсотково, бо інших витоків не було. Таким чином, зупинилися дві котельні, куди ми постійно підвозили воду, щоб відновити їх роботу. І нам це вдалося. Також, як показала практика, це замерзання внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання (в будинках, де в підвалах «гуляє» мороз) призвело до аварій в будинках по вулицях Саксаганського, 10, Ракітна, 39, 18 Вересня, 30, Костянтинівська, 134Б, 1 Травня, 113, Гвардійська, 88/2, Гвардійська, 98, Соборна, 125 та Перемоги, 163. А могло б бути таких будинків набагато більше.

Чи планується ще відключення води?

Наразі питання щодо відключення води не стоїть.

Хто допомагає в ліквідації наслідків аварії?

У фінансовому плані все робиться силами місцевого бюджету та комунального підприємства «Прилукитепловодопостачання». А щодо техніки, то в перші дні справді допомагав Київводоканал (надали та допомогли встановити пневмозаглушки), Біла Церква (надали 100 метрів труби та відновлювальну бригаду) та з Житомира надали гідравлічну машину, без якої ми не могли б завести троси в каналізацію та встановити ПЗУ (наша машина в таких діаметрах пройти не може), НГВУ надало, за домовленістю заступника міського голови, 1200 метрів кабелю для підключення насосів.

Чи можна вже говорити про терміни ремонтних робіт? Коли все полагодять?

Я думаю, це займе місяць, можливо, трохи більше. Зараз вкриється каналізаційний колектор, його треба буде почистити, знову ж таки, визначитися з діаметром труби для санування, а далі роботи підуть. Ми ж не перші, та, скоріше всього, й не останні, в кого трапилася подібна аварія. Тому, з досвіду інших міст, будівельна компанія обіцяє впоратися за місяць. Все ж таки треба брати до уваги, що аварія сталася взимку та ще й на такій глибині (близько 14 метрів).

Останнім часом містом ширяться чутки про зараження різними вірусами питної води, яка відновила свою подачу. Андрію Анатолійовичу, будь ласка, роз’ясніть, яку воду ми п’ємо, звідки вона, власне, береться та чи можуть якимось чином каналізаційні стоки туди потрапити.

Для загальногосподарських потреб населення м. Прилуки та району отримує воду з сеноман – нижньокрейдяного горизонту підземних вод з глибини 600-700 м. На цей горизонт в місті пробурено всі 19 артезіанських свердловин. На кожну свердловину встановлено фільтр, який запобігає проникненню піску та камінців у водну мережу. Водопровідна мережа закільцьована на 99,51 %, що не дозволяє воді застоюватись. Також теоретично неможливо, щоб туди потрапили каналізаційні стоки. Таке могло б статися, мабуть, лише за умови повного відключення водопостачання, якби утворилася тріщина й у водопровід потрапив ґрунт. Саме тому ми й не відключали систему водопостачання повністю.

У якому стані вода зараз, чи проводилися аналізи?

Звісно, лабораторія КП «Тепловодопостачання» паралельно з санепідемстанцією проводили дослідження води. Можу запевнити, що результати в межах норми. Але, щоб перестрахуватися, за Приписом санстанції в ніч з 30 на 31 січня відбудеться хлорування всієї мережі холодної води. Прохлоруємо також і місце, де стояла ПНС від вул. Садової до вул. Гімназичної, і саме місце аварії.

Хлорування – це одноразова процедура, чи потрібно буде його повторювати?

Після хлорування знову будуть відбиратися проби води лабораторією підприємства, санепідемстанцією та ветеринарною лабораторією. Після чого буде прийнято рішення про повторне хлорування.

У період, коли не було подачі води, по мікрорайонах міста машина водопостачання розвозила питну воду, ходять чутки, що вона була неякісною, можливо навіть заразною. Що можете сказати з цього приводу?

Запевняю, що вода бралася напряму з артезіанської скважини. Розвозили її спеціальним автомобілем, який надав Чернігів. Свій ми не використовували, бо він призначений для технічної води.

Що б хотіли сказати прилучанам наостанок?

Хочу подякувати всім, хто за цей тиждень зробив велику роботу. У першу чергу працівникам підприємства «Прилукитепловодопостачання», які цілодобово задіяні на місці аварії з 19 січня і по сьогоднішній день, а також державній службі з надзвичайних ситуацій, які в перші дні аварії також були з нами. Владі міста й активістам, які не залишилися байдужими. Та всім хто допомагав у найважчі дні аварійної ситуації. Прошу вибачення, якщо когось не згадав.

І щодо останніх подій по Шевченка та Скоропадського, що Вам відомо?

Сьогодні каналізація міста приймає найбільші стоки, в тому числі дощові, талий сніг, але підприємство справляється з такими потоками, працюють всі чотири насоси.

Будемо й надалі слідкувати за розвитком подій біля каналізаційного колектора та за ходом ліквідації аварії.


Мар’яна Гибенко «Град Прилуки» (№5 31 січня 2018)

Переглядів:117