«Ці світлини показують, наскільки ми сильні»

30 березня 2018

Зустріч із давніми друзями: як почалися Дні «Дня» у Прилуках

Зранку сніжило, але перед відкриттям виставки розпогодилось і потеплішало. У період весняних авітамінозів давнє місто отримало потужну порцію нашого «суспільного антидепресанту». Другий рік поспіль у Прилуцькому міському будинку культури проходять Дні «Дня». Причому, цього разу ми допомагаємо прилучанам не тільки побачити панораму життя країни за минулий рік, а й по-новому подивитися на історію свого міста. І другий рік поспіль зала на відкритті виставки заповнена вщерть.

«КОЖНА СВІТЛИНА – ОКРЕМА ІСТОРІЯ»

Грають викладачі Прилуцької дитячої музичної школи імені Левка Ревуцького, скрипаль Олександр Сахнін і бандуристка Тетяна Карпенко. Зустрічаємо давніх знайомих. Жителька міста Олена Канавець, яка займається фотографією і навіть у 2010-2011 роках брала участь у нашому конкурсі, зі сміхом пригадала таку історію: «Одного дня, перебуваючи у Києві, на Хрещатику, я відпочивала на лавочці, поруч лежав фотоапарат, і раптом побачила цікавий сюжет: напроти сиділа молода пара, була дуже гарна композиційно історія. І поки я діставала свій фотоапарат, чую – поруч зі мною хтось клацнув, уже сфотографував цю пару. Повертаюся і бачу, що це – Микола Тимченко. Він швидко зробив кадр і пішов. Я вже не фотографувала, бо люди побачили, що на них звернули увагу».

Олена поділилась враженнями від нової виставки «Дня»: «Для Прилук ця подія важлива, бо люди повинні бачити життя країни. Часто ми настільки занурені у свої проблеми, що не бачимо того, що відбувається навкруги. Коли дивишся новини – це одне, а на фотографіях все сприймається інакше. І це непросто репортажна зйомка – це фотомистецтво. Кожна світлина – це окрема історія».

НОВА «ОГРАНКА» ПРИЛУК

«У сьогоднішньому світі провінції немає – є люди, які прирікають себе жити провінційним, нецікавим та інертним життям. Я вважаю, що Прилуки не такі. І у вас буде шанс переконатися, що «День» дає для розвитку безліч можливостей», – з цих слів головного редактора «Дня» Лариси Івшиної почалось урочисте відкриття виставки у Прилуках.

Лариса Олексіївна згадала своє знайомство з Прилуками, що відбулося 2004 року. «Я мала неймовірні відчуття від Прилук, від спілкування з його жителями, – розповідає головний редактор «Дня». – Зустріч у Прилуках тривала десь чотири години – я була, наче лектор товариства «Знання», ми говорили про все. Коли спілкування завершилося, з мене взяли обіцянку, що я пам’ятатиму про Прилуки і любитиму їх так само, як Острог…».

Прилучани одними з перших оцінили «Маршрут №1», присвячений їхньому рідному місту. Лариса Івшина зазначила: «Буває, коли ми присвячуємо наш журнал певному місту, його жителі потім кажуть: «Так про наше місто ще ніхто не розповідав». Можливо, якісь історії з цього глянцю відомі багатьом, але інтерпретація і постановка питань дуже свіжа. Все це завдяки тому, що у нас є друзі у Прилуках». До речі, при підготовці журналу нам дуже допоміг Прилуцький краєзнавчий музей імені В. І. Маслова, працівники якого залюблені в історію рідного міста і намагаються її промотувати.

«ЦІ СВІТЛИНИ ВСЕЛЯЮТЬ НАДІЮ, ЩО НАСТАНЕ ВЕСНА»

Дні «Дня» у Прилуках відбуваються завдяки підтримці компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна» та Прилуцької міської ради. «Коли побачив цю виставку, був надзвичайно вражений її силою, – зізнається Юрій Рилач, начальник відділу по роботі з державними органами компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна». – Це непрості кадри, але вони відображають, наскільки сильний наш народ, наскільки він прагне до волі, свободи, самостійності. І все у нас буде гаразд – це лише питання часу».

Між іншим, 25-річчя компанії збіглося з проведенням Днів «Дня», тому невелика виставка нашої газети пройде також у будівлі Прилуцької тютюнової фабрики – такий подарунок її працівникам.

«Світлини, які прикрашають зараз міський будинок культури, вселяють надію на те, що все-таки настане весна. Весна, на яку ми всі сподіваємося у сенсі природньому і моральному, – говорить Тетяна Фесенко, заступниця міського голови Прилук. – А коли гортала сторінки «Маршруту № 1», ще раз переконалась, в якому шикарному місті живу!»

НАВЧАННЯ ЗА КНИЖКАМИ «ДНЯ»

Наше спілкування з Прилуками не обмежується виставкою і глянцем. По-перше, усі навчальні заклади міста отримали книжки з Бібліотеки «Дня»: бестселер «Корона, або Спадщина Королівства Руського», «Екстракти», «Сестра моя, Софія…», «Україна Incognita. ТОП-25», «Катастрофа і Тріумф. Історії українських героїв», «Мої університети», видання з серії «Бронебійна публіцистика». Так до акції «Подарунок рідній школі» долучився депутат Чернігівської облради Олег Авер’янов.

Одразу після відкриття виставки відбулася зустріч-дискусія Лариси Івшиної з містянами на тему «Національний діалог», а також – презентація нашої «Корони…» До речі, цю новинку і ще книжку «Мої університети» отримала у подарунок авторка найцікавішого запитання до головреда «Дня», студентка Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Франка Надія Сич. Її запитання стосувалося того, чому основною темою нової виставки «Дня» обрали соціальний конфлікт. «Наскільки знаю, минула виставка була присвячена насамперед темі війни, а зараз більше – соціальним проблемам, темам сирітства, інвалідності, – додає Надія. – Дуже приємно поспілкуватися з Ларисою Івшиною, почути її думку щодо політичного становища нашої країни».

На прикладі Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Франка можна побачити, як працюють наші книжки. Торік заклад теж отримав видання з нашої Бібліотеки, зокрема фотоальманах «Жива історія». І як розповіла Надія Сич, сьогодні студенти коледжу, які вивчають видавничу справу і редагування, використовують його для доповідей та курсових.

«КОЖНА СВІТЛИНА СПОВНЕНА ЕМОЦІЙ»

Депутатка Чернігівської обласної ради Олена Шинкаренко на виставці «Дня» вперше. «Виставка глибоко мене вразила. Кожна світлина особлива, сповнена емоцій. Про цю виставку не можна сказати просто «гарна». Більшість робіт про АТО, переселенців, але фото викликають різні почуття та емоції. Виставка достойна того, щоб передивитися її, – ділиться Олена Шинкаренко. – Найбільше мені запам’яталася робота «Фея переселенців» (нагадаємо, цей знімок Олександра Хоменка торік отримав Приз Призів «Золотий День». – Ред.). Цю роботу можна асоціювати багато з чим. Дитина наче дивиться в майбутнє і бачить за вікном, за цими рамками та обмеженнями красиве небо, красиве майбутнє, яке обов’язково буде».

Натхнення, надія, знайомство зі своєю країною – заради цього сотні прилучан відвідують нашу виставку. Долучайтеся до них: подивіться майже 200 кращих світлин ХІХ Міжнародного фотоконкурсу «Дня», що показуватимуть у Прилуцькому міському будинку культури (вул. Коптєва, 28) до 20 квітня.

Марія ПРОКОПЕНКО, фото Руслана КАНЮКИ,«День»

Переглядів:124