100 РОКІВ ТОВАРИСТВУ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА УКРАЇНИ

18 травня 2018

Сьогодні, 18 травня, у сесійній залі міської ради Прилуцька міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України відзначила 100-річчя з дня створення Товариства Червоний Хрест. В урочистостях взяли участь представники Товариства Червоний Хрест міста та району й поважні гості.

З 2013 року Товариство працює в особливому режимі. Зосереджує роботу на наданні допомоги постраждалим і переміщеним особам із зони збройного конфлікту на сході України та Криму. За період з 2014 по 31 грудня 2017 року Товариством Червоного Хреста України була надана гуманітарна підтримка постраждалим від збройного конфлікту на загальну суму понад 600 млн. грн. – це харчові продукти, предмети побуту, засоби гігієни. Медикаменти, лікування та оздоровлення, в тому числі медичним закладам, де перебувають на лікуванні поранені внаслідок збройного конфлікту на суму понад 86 млн. грн. Український Червоний Хрест працює 100 років. Доброта і милосердя об’єднали в лавах Червоного Хреста України мільйони ентузіастів, які опікуються інвалідами, дітьми-сиротами, допомагають полегшити страждання жертвам стихійних лих, катастроф та збройних конфліктів.

На урочистих зборах виступила заступник міського голови виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, яка привітала присутніх із ювілеєм і вручила десятьом найактивнішим членам Прилуцької міської організації Товариства Червоний Хрест Почесні грамоти виконавчого комітету Прилуцької міської ради за активну громадську позицію, волонтерську діяльність та з нагоди 100-річчя з дня створення Товариства Червоного Хреста України.

З вітальним словом виступила голова Прилуцької міськрайонної організації Товариства Червоний Хрест Олена Охріменко.

За відданість ідеалам гуманізму, сумлінну благодійну діяльність в ім’я милосердя та з нагоди 100-річного ювілею ТЧХУ вручила Подяки Прилуцької міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України членам Товариства. Усього нагородами було відзначено 15 активістів, волонтерів та співробітників Червоного Хреста. Олену Охріменко – голову міської організації було нагороджено Подякою Прилуцького міського голови. Присутніх привітала й голова Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Оксана Мудра та вручила обласні Почесні нагороди найкращим.

Також з вітаннями виступили депутат Прилуцької міської ради Марія Шабалтас і головний лікар обласного будинку маляти “Надія” Надія Ющенко.

Свої музичні вітання дарували вихованці Центру творчості дітей та юнацтва: ансамбль “ПРОМІНЕЦЬ” студії естрадної пісні “Сузір'я”, Аліна Стеценко, Юля Зінченко, Ліна Овчаренко, Олени Кривобок, які отримали від Червоного Хреста солодкі подарунки.

А Олена Охріменко вручила членам Товариства ювілейну монету до 100-річчя Товариства Червоного Хреста України.


Фотозвіт





Сектор інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради


Довідково про ювілейну монету до 100-річчя ТЧХУ:

Монета присвячена сторіччю з дня створення Товариства Червоного Хреста України. Воно засноване 18 квітня 1918 року з ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя Червоного Хреста, яка з 1878 року надавала благодійну медичну допомогу жителям Києва.

Товариство розвиває волонтерський рух, поширює знання про міжнародне гуманітарне право, вчить населення навичкам надання першої медичної допомоги.

На аверсі монети 5 гривень України розміщені:

- на дзеркальному тлі стилізованого хреста розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис “УКРАЇНА”, принципи і цінності, якими керується Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця: ГУМАННІСТЬ - НЕУПЕРЕДЖЕННІСТЬ - НЕЙТРАЛЬНІСТЬ - НЕЗАЛЕЖНІСТЬ - ДОБРОВІЛЬНІСТЬ - ЄДІНІСТЬ — УНІВЕРСАЛЬНІСТЬ внизу номінал “5 / ГРИВЕНЬ” і рік карбування монети “2018”.

На реверсі монети України 5 гривень, розміщені:

у центрі емблема Червоного Хреста (у кольорі - використано тамподрук)

над нею стилізована гілка калини (у кольорі - використано тамподрук)

під гілкою року 1918 (ліворуч) і 2018 (праворуч) написи:

угорі по колу

Утворення Товариства”

унизу по колу

Червоного Хреста України”.


Інформаційно:

Про роботу Червоного Хреста в Україні Лілія Білоусова, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України говорить так:

Червоний Хрест – це складова Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного півмісяця. Станом на сьогодні у 191 країні світу є національне товариство або Червоного хреста, або Червоного Півмісяця. Ми всі об’єднуємося у велику Федерацію і в нашій великій родині є Міжнародний комітет Червоного Хреста, мандат якого – робота поряд із національним товариством у тих країнах, де є збройний конфлікт.

Фінансування Джерела фінансування товариств Червоного Хреста зовсім різні – все залежить від потреб у кожній країні, є певні гуманітарні потреби, потреби вразливих верств населення. Левова частка фінансування в багатьох країнах світу – це підтримка держави, також підтримка корпоративного сектору, фандрайзинг, мобілізація ресурсів і, звичайно, пожертви від людей.

Переглядів:129