Про визначення дати відзначення Дня міста

14 серпня 2018

Учора, 13 серпня, у малій залі міської ради відбувся “круглий стіл”, на якому обговорили питання стосовно дати відзначення Дня міста. На засіданні були присутні посадовці та депутати міської ради, представники культурно-творчого осередку міста, історики, краєзнавці, громадські активісти.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко зазначила, що зважаючи на зміни, які відбуваються в українському суспільстві та в контексті повернення нашому народові історичної пам’ятки, зокрема щодо пам’ятних дат, пов’язаних з історією становлення місту історичного значення запропонувала обговорити питання стосовно визначення дати святкування Дня міста, який за радянською традицією відзначається 18 вересня на знак визволення міста від нацистських загарбників.

Прилуки - одне з найдревніших міст України, що розкинулося на мальовничих берегах тихоплинної річки Удай. Воно має багату, славну, героїчну, а інколи й трагічну історію.

Археологи свідчать, що на території сучасного міста ще в II тис. до нашої ери, за епохи бронзи, існувало поселення. Літочислення міста ведеться від першої писемної згадки, то і дату Дня міста можна вважати – дату першої писемної згадки. Першу писемну згадку про Прилуки залишив нащадкам давньоруський князь Володимир Мономах. У творі "Повчання" він розповів про те, яку 1085 році зустрівшись з ординцями на Посуллі, уникнув сутички й увійшов у "Прилукгород" під захист стін фортеці. Зібравшись із силами, він виступив з військом проти нападників і винищив їх неподалік Прилук. Відбулося це в "день Владичиці", тобто на свято Успіння Пресвятої Богородиці - 15 серпня, або ж Різдва Пресвятої Богородиці - 8 вересня в 1085 року. Ця перемога і є першою славною сторінкою в історії древнього міста, про що свідчить величний пам'ятник у центрі історичної зони міста, де знаходився у ті часи дитинець прилуцької фортеці.

1–го лютого 1782 Прилуки як центр повіту Чернігівського намісництва, одержали статус міста ("города");

4 липня того ж року був затверджений герб. Місто було виділене в особливу адміністративну одиницю;

4 травня 1783 місто одержало магдебурзьке право.

У другій половині ІX ст. в місті відбувалося 5 ярмарків: Василівський – 1 січня, Вербний (3 дні), Іванівський – 24 червня, Воздвиженський 9–15 вересня, Дмитрівський 21–27 жовтня.

У жовтні 1939 Прилуки віднесено до категорії міст обласного підпорядкування.

Тетяна Фесенко зазначила, що оскільки літочислення міста ведеться від першої писемної згадки, то і дату Дня міста можна вважати дату першої згадки.

Але все ж таки більшість присутніх схилилася до думки відзначати День міста у другій половині вересня з акцентом на свято міста під час проведення Воздвиженського ярмарку.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Переглядів:103