Про організацію харчування дітей у навчальних закладах міста

11 вересня 2018

На виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 27 березня 2018 року № 104 “Про організаційне і фінансове забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2018 року” комунальне підприємство комбінат шкільного харчування “Шкільний” забезпечив організацію харчування дітей шкільного віку. Загальна сума при трьохразовому харчуванні складала – 776,860 грн., що становить 35 грн. на дитину в день.

І зміна: з 29 травня по 15 червня – на базі 10 шкіл, НВК № 15, закладу дошкільної освіти № 27 – 1356 дітей (I зміна).

ІІ зміна: з 18 червня по 06 липня в таборі “Містечко дитячих мрій” та в англомовному таборі з 04 червня по 21 червня “Merry Camp Island” при ЦТДЮ – 87 дітей (ІІ зміна).

ІІІ зміна: з 30 липня по 16 серпня 2018 року на базі школи № 6 спортсменів спортивної школи міста – 255 дітей (ІІІ зміна).

Проводилось оздоровлення з 01 червня по 31 серпня у закладах дошкільної освіти, вартість харчування була збільшена на 10 % для придбання свіжих овочів та фруктів, і становила: яслі – 33,00 грн.; садок – 44,00 грн. Батьківська доплата 60%, а саме яслі – 19,80 грн.;садок – 26,40 грн. У червні місяці харчувалось в середньому 1368 дітей або 59,2 % від спискової чисельності, у липні – 1231 дітей або 53,3 %, у серпні – 1232 дітей або53,3%.

Витримані вимоги до повноцінного збалансованого харчування дітей, створені умови для задоволення потреб кожної дитини у високоякісному та безпечному харчуванні на достатньому рівні. Згідно погодженого з управлінням освіти та управлінням Держпродспоживслужби міста примірного раціонального двотижневого меню витримані без відхилень норми по м’ясу, рибі, молокопродуктах, сиру, цінних для дитячого організму крупах.

З працівниками комбінату проведений семінар по дотриманню вимог виробничої санітарії та правил особистої гігієни зі здачею заліку “Санітарний мінімум” 21.05.2018 року. Всі їдальні забезпечені миючими та дезінфікуючими засобами для обробки рук працівників та виробничих приміщень, санітарним одягом.

Здійснювалося своєчасне забезпечення продуктами харчування згідно примірного двотижневого раціонального меню в необхідній кількості та гарантованої якості з наявністю сертифікатів та якісних посвідчень.

Протягом оздоровчого періоду спеціалісти управління Держпродспоживслужби, управління освіти здійснювали контроль за організацією харчування дітей у закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти міста. За результатами перевірок порушень не виявлено.

Обстежено лабораторно по м. Прилуки Прилуцьким міськрайонним відділом “Чернігівським обласним лабораторним центром МОЗ України” 19 закладів відпочинку:

бактеріологічного забруднення готових страв – 44 без відхилень;

змивів з обладнання, одягу та рук працівників – 330 без відхилень;

овочі на вміст нітратів – 8 без відхилень.

За оздоровчий період для приготування страв використано 5892 кг молодої картоплі та сезонні вітамінні овочі: моркви - 1559 кг, буряка – 1865 кг, цибулі зеленої – 2520 кг, капусти свіжої – 5692 кг, щавель, огірки – 3100 кг, помідори – 2856 кг, зелень – 166 кг, кабачки – 2643 кг, перець солодкий – 110 кг. А також в раціон дітей були включені свіжі плоди та ягоди, напої та соуси із свіжих ягід, вареники з полуниці. На протязі літнього оздоровлення діти отримували: сливи та аличу – 372 кг, абрикоси – 75 кг, вишні – 266 кг, черешні – 15 кг, виноград – 356 кг, смородину – 312 кг, яблука – 1757 кг, полуниці – 93 кг, персики – 80 кг, апельсини – 413 кг, банани – 4064 кг, дині – 380 кг, кавуни – 737 кг, лимони – 155 кг, а також ласували корисними пектиновмісними солодощами – зефіром, мармеладом (лимонні дольки). Під час оздоровчого періоду у ДНЗ № 2 санаторного типу туберкульозного профілю організовувався додатковий прийом їжі – другий сніданок у вигляді фруктів, соків.

Технологічна служба комбінату проводила систематичний контроль за організацією харчування, періодичні перевірки роботи їдалень, дотримання санітарно-гігієнічних норм, правильність збереження і терміни реалізації продуктів харчування, дотримання рецептури і технології приготування страв.

За результатами роботи підприємств комбінату по організації харчування дітей в оздоровчий період отримані позитивні письмові довідки керівників кожного оздоровчого закладу міста.

Директор КП КШХ “Шкільний” Наталя Бублик

Переглядів:84