Прилучани відзначають 75-у річницю визволення рідного міста від нацистських окупантів

18 вересня 2018

Вересень приніс на прилуцьку землю найвеличніше свято – свято визволення.

18 вересня - День звільнення нашого рідного міста від нацистських окупантів. Щороку в цей визначний день ми йдемо до меморіалу-скверу Вічної Слави, щоб схилити голову та вшанувати пам'ять про воїнів, які віддали своє життя заради миру.

Земний уклін і безмірна вдячність визволителям міста від усіх прилучан. І тих, хто зі сльозами на очах зустрічав солдатів-перемоги на світанку 18 вересня 1943 року, і тих, хто народився після війни...

Дорогі кожному з нас люди, наша гордість і слава, люди, перед якими низько схиляємо свої голови й віддаємо без останку шану і любов своїх сердець – ветерани війни та праці, учасники Другої Світової війни, солдати великої Перемоги зустрілися сьогодні у сквері Вічної Слави з різними поколіннями прилучан.

На урочистому Уроці мужності, присвяченому 75-й річниці визволення міста від нацистських окупантів квіти до Вічного Вогню поклали керівництво міста, депутати обласної та міської рад, голови первинних ветеранських організацій, керівники установ та організацій міста, представники педагогічних, учнівських колективів та студенти міста, представники релігійних конфесій, воїни Другої світової війни та воїни, які нині захищають суверенність та незалежність нашої держави.

Першим до почесних гостей та свідків війни від імені міської ради звернувся секретар міської ради Анатолій Шамрай. Вшановуючи пам'ять визволителів, він згадував тих, хто виборював мир на фронтах та в тилу, хто віддав власне життя на партизанській стежині.

Голова первинної ветеранської організації тютюнової кампанії Ольга Середа звернулася до сивочолих ветеранів з побажаннями міцного здоров'я та доброї пам'яті, щоб не боліли рани прожитих літ і шана супроводжувала їхні імена довгі роки.

Слова вдячності вельмишановним ветеранам виголосив депутат Чернігівської обласної ради Дмитро Даценко.

Вдячні слова за відвагу та жертовність лунали від депутата міської ради Марії Шабалтас,

яка під час виступу вручила сертифікат від імені Анатолія Мирошниченка – депутата Чернігівської обласної ради, одній із найстаріших громадських організацій міста – організації ветеранів м.Прилуки, яку очолює Хотін Георгій Степанович.

За період Другої Світової війни на фронтах, у партизанських загонах і в підпіллі близько 18 тисяч жителів Прилук захищали свою Батьківщину, з них загинули – 14619. У Плискунівці розстріляно 1290 чоловік, на території колишнього іподрому розстріляно близько 6000 мирних жителів м. Прилук і району, з них 3 750 дітей віком до 12 років. При звільненні міста загинуло 164 чоловіки.

З кожним роком тих, хто в далекому 1945-му приніс мир та Перемогу, усе менше. Вони невмолимо йдуть у вічність.

Панахиду за упокій душ воїнів, полеглих у боях за свободу української землі відслужив настоятель Собору Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Віталій Юрочко.

Офіційна делегація посадовців та ветеранів міста вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів до всіх меморіалів та пам’ятних знаків учасникам Другої Світової війни.

Фото звіт:

Відділ інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:218