«Моє покликання – історія»

05 жовтня 2018

Є такі люди, які красиві душею, які випромінюють світло і зігрівають своїм теплом усе навколо них, висвітлюючи талановите й найкраще в людях. Саме такою людиною є місцевий краєзнавець Анатолій Григорович Риженко. З нагоди його 85-річчя в приміщенні музею 03 жовтня відбулася зустріч з ювіляром, на яку була запрошена творча інтелігенція міста, друзі, знайомі, учні.

Чимало теплих слів Анатолій Риженко отримав на свою адресу, адже за своє життя він зробив і робить чимало. Свого часу Анатолій Григорович очолював Прилуцьке відділення Всесоюзного товариства філателістів, Прилуцьке товариство «Краєзнавець» ім. Василя Маслова. Його перу належить ряд краєзнавчих досліджень з історії Прилуччини. Окрім того, він є найбільш знаним у місті шевченкознавцем. Завдяки йому вийшли на поверхню ряд незнаних досі фактів з життя і творчності Великого Кобзаря.

Анатолій Григорович має також ряд нагород. Так, у 2008 році за участь у літературному конкурсі «Квіт папороті» йому присвоєно спеціальну ювілейну премію. У 2017 році він став дипломантом ІІ ступеня місцевої краєзнавчої премії ім. Дмитра Шкоропада «Рідний край». Поряд із цим Анатолій Григорович нагороджений 6 медалями та орденом «За мужність» ІІ ступеня.

Не вимущена атмосфера, у якій проходила зустріч, розпочалась з розповіді старшого наукового співробітника Ірини Біленко про життєві стежини ювіляра та демонстрацією незнаних досі світлин з домашнього архіву краєзнавця.

З вітальними словами до Анатолія Григоровича звернулися: директор краєзнавчого музею ім. В.Маслова Тетяна Зоць, директор бібліотеки ім. Л. Забашти Людмила Зубко, співробітник районної бібліотеки Тетяна Печена, голова товариства «Краєзнавець» Тетяна Іващенко та члени товариства Олена Клочко та Леонід Ленський, голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, а також викладачі школи №13 у якій працював ювіляр Євгенія Макарійчук та Лідія Бойко.

Фото заходу:

Відповідальна за захід: І.В.Біленко

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

Переглядів:85