Прилучани в день Святої Покрови Пресвятої Богородиці святкують День захисника України та День Українського козацтва

14 жовтня 2018

Сини твоєї Батьківщини, 
В них сила духу непоборна! 
Козацтво – слава України, 
Це гордість наша винародна.
Всіх ворогів вони долали, 
Всі землі наші зберегли, 
Завжди від лиха захищали 
І гордо прапор наш несли!


День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день Святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.

14 жовтня 2018 року на майданчику біля пам’ятника Т.Г.Шевченку відбулися загальноміські заходи з нагоди Дня захисника України.

Заходи розпочалися зранку покладанням квітів до пам’ятників та пам’ятних знаків захисникам України (банер Небесної Сотні, пам'ятник Герою Другої Світової війни Івану Дубинському, пам’ятний знак на честь земляків, які загинули в Афганістані, пам’ятний знак “Жертвам Чорнобильської трагедії”, пам'ятник Герою Другої Світової війни Олегу Кошовому, пам'ятник Т.Г.Шевченку).

Сьогодні прилучани зібралися на майданчику біля пам’ятника Великого Кобзаря, щоб привітати наших захисників, засвідчити їм свою повагу всім, хто носить військову форму та захищає спокій наших домівок, які пером і словом, вогнем і мечем виборюють право за незалежність рідної держави; свято козацької мужності та звитяги.

Міський голова Ольга Попенко привітала прилучан зі святами та нагородила кращих земляків з нагоди Дня захисника України.

За активну громадську позицію відзнаками міського голови м. Прилуки “За заслуги” нагороджено:

РОГОВОГО Олександра Павловича — учасника бойових дій в зоні антитерористичної операції на сході України;

ФЕСЕНКА Сергія Володимировича — учасника бойових дій в зоні антитерористичної операції на сході України.

Очільниця міста відзначила подяками міського голови учасників бойових дій в зоні АТО, членів громадської організації “Учасники АТО “ЩИТ” за їх високий патріотизм, активну громадську позицію:

ДОВЖКА Олега Миколайовича;

БАСА Олександра Павловича;

БУРАКА Віталія Зіновійовича;

КОТЕЛЕНЦЯ Олександра Олександровича;

КАТЮХУ Олексія Сергійовича.

Ольга Попенко також вручила подяки міського голови:

підполковнику ПОЛТАВСЬКОМУ Миколі Володимировичу — заступнику командира військової частини А4245 з матеріально-технічного забезпечення;

майору ГРИЩЕНКУ Юрію Миколайовичу — начальнику обліково-операційного відділення військової частини А4245;

майору ДУБОВИКУ Олексію Васильовичу — командиру батальйону охорони військової частини А4245;

старшому прапорщику ЛАБУНЦЮ Івану Івановичу — техніку відділення протидії технічним засобам розвідки військової частини А4245;

прапорщику БОЙЧЕНКУ Олегу Петровичу — начальнику сховища військової частини А4245;

прапорщику КЛОЧКУ Станіславу Валерійовичу — техніку відділення ремонту та зберігання техніки військової частини А4245;

сержанту ГОРБАЧЕВСЬКОМУ Борису Миколайовичу — командиру відділення зенітно-артилерійського взводу військової частини А4245;

ЧЕБОТАР Оксані Михайлівні — тимчасово виконуючого обов'язки начальника фінансово-економічної служби військової частини А4245, працівнику Збройних Сил України;

капітану СІКАЛОВУ Андрію Анатолійовичу — заступнику військового комісара з територіальної оборони Прилуцького ОМВК;

майору ГМИРІ Сергію Миколайовичу — начальнику відділення забезпечення Прилуцького ОМВК;

капітану ТКАЧЕНКУ Ігорю Олексійовичу — начальнику відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу Прилуцького ОМВК;

майору КУЗЬМЕНКОВУ Юрію Анатолійовичу — командиру кадра 164 окремого батальйону територіальної оборони Прилуцького ОМВК;

майору МИКИТЕНКУ Юрію Григоровичу — начальнику штабу — першому заступнику командира кадра 164 окремого батальйону територіальної оборони Прилуцького ОМВК.

Свято – що має своєрідний зв'язок поколінь від козацтва до сучасності, і всі ці воїни носять горде звання – захисника України. Сьогодні справа захисту української незалежності згуртувала кадрових військових, добровольців, волонтерів, які воювали за рідну землю. Це день усіх героїв сьогодення. Свято, яке є символом мужності, справжньої чоловічої сили – День захисника України!

У боротьбі за незалежність України ми передовсім зобов’язані українському козацтву. Таємниця козацької величі криється у любові до рідної України, у прагненні до волі. Горді, міцні козаки були прикладом для наслідування.

З вітаннями від Народного депутата України Олега Дмитренка виступив його помічник Сергій Мазепа та вручив учасникам бойових дій Почесні відзнаки.

З вітальним словом виступив військовий комісар Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Іван Черняк.

Відповідно до Указу Президента України від 17 лютого 2016 року №53/2016 відзнаками та грамотами до відзнаки "За участь в антитерористичній операції" вручили міський голова - Ольга Михайлівна Попенко та військовий комісар Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Іван Леонідович Черняк:

сержанту запасу МІШЕНКУ Миколі Миколайовичу

старшому лейтенанту запасу ПЕТРУШЦІ Андрію Станіславовичу

капітану запасу НУРКАЄВУ Радіку Рішатовичу

капітану запасу ЛЕВКОВЦЮ Сергію Володимировичу

старшому лейтенанту запасу ІВАНЧЕНКУ Віктору Петровичу

старшому лейтенанту запасу ГАЙДУКУ Руслану Івановичу

старшому лейтенанту запасу ДЕНИСЕНКУ Валентину Дмитровичу

капітану запасу СІДОРЕНКУ Івану Івановичу

старшому солдату запасу СЕДНЬОВУ Євгену Олександровичу

старшому сержанту запасу ЛЕСИКУ Юрію Михайловичу

солдату запасу ШУМСЬКОМУ Олександру Анатолійовичу

молодшому сержанту запасу ЗГОДІ Анатолію Валерійовичу

молодшому сержанту запасу РАХІМОВУ Олександру Вікторовичу

солдату запасу НІКОРІ Максиму Олександровичу

сержанту запасу ГЕМБІ Юрію Івановичу.

Своїх побратимів на сході України та прилучан привітав учасник бойових дій, учасник АТО Валентин Денисенко.

Сьогодні на сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Вирішується доля і майбутнє України!

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв України.

Прилучани мали нагоду переглянути виставку військово-історичного музею загальноосвітної школи №10.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Шановні прилучани!

Прийміть найщиріші вітання з Днем захисника України- святом, яке уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії.

У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою, ми також святкуємо і День Українського козацтва. Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. У найтяжчі часи поневолення України козацтво було справжнім захисником рідної землі, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. Сьогодні, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, ми маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.

День захисника України, який є святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому, символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України. На Покрову ми вшановуємо пам’ять і тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога.

Тож нехай Пресвята Богородиця покриє своїм омофором Український народ та наше військо, повсякчас підтримує нас, плекає мужність українських військовослужбовців та оберігає їхні життя.

У цей світлий день бажаємо Вам міцного здоров'я, миру, злагоди на нашій землі, наснаги, плідної праці на благо народу і нових перемог в ім’я нашої незалежної України.

З повагою міський голова Ольга Попенко

Переглядів:101