Прилучани відзначили День Соборності України

22 січня 2019

Сто років тому, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки, - Акт Злуки про об'єднання українських земель в єдину Україну. Роком раніше, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Центральної Ради, проголошено незалежність Української Народної Республіки.

Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки ознаменувала собою здійснення віковічних мрій багатьох поколінь українців. Адже соборність нашої держави означає цілісність рідної землі та єдність прагнень українців на шляху до розбудови квітучої і заможної України. Сила українського народу в єдності, а наполегливий, цілеспрямований рух уперед дасть змогу побудувати нам сильну державу.

Ураховуючи велике політичне та історичне значення цієї події офіційно в Україні День Соборності почали відзначати з 1999 року. І сьогодні, 22 січня, прилучани разом з усією країною відсвяткували сторіччя з нагоди Дня Соборності України.

Загальноміські заходи розпочалися в сесійній залі міської ради урочистостями.

Із вітальним словом виступила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко.

Посадовець побажала всім прилучанам міцного здоров'я, благополуччя, щастя, сил, енергії для того, щоб успішно пронести дух свободи, волелюбності і єднання нашим нащадкам.

Сьогодні на сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. І знову мужні, хоробрі сини України стали на захист рідної держави.

Трагічні події в Україні не залишають байдужими жодного Українця. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна сотня та воїни, які загинули і гинуть у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави.

Сини прилучини не стояли осторонь, а пішли захищати і сьогодні захищають кордони нашої України. Але, на жаль, не всі сини прилуцького краю повернулися додому, це:

Джевага Сергій Олександрович

Деркач Сергій Павлович

Безгубченко Сергій Борисович

Лавренчук Віктор Іванович

Бойко Валентин Анатолійович

Потієнко Анатолій Юрійович

Міхнюк Олег Іванович

Матяш Григорій Володимирович

Манжола Віктор Іванович

Задорожній Віктор Володимирович

Саник Олег Володимирович

Маслов Віктор Олегович

Єгоров Валерій Ігорович.

Пам'ять Героїв-земляків, які загинули, захищаючи рідну землю, ушанували хвилиною мовчання.

Відзнаки Президента України за участь в антитерористичній операції та Подяки міського голови вручили заступник міського голови Тетяна Фесенко та військовий комісар Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Іван Черняк.

Учасник антитерористичної операції на сході України, член Прилуцької міськрайонної громадської організації «Право на захист» Сергій Цибенко.

Заходи продовжилися покладанням квітів до пам'ятника Т.Г.Шевченку та банера «Небосна сотня».

Після чого по вулиці Київській (від Прилуцької міської ради до гімназії №1 ім.Г.Вороного) відбулася акція «Ланцюг Єдності» та урочиста хода «Єдності», а біля гімназії №1 імені Георгія Вороного - урочистий мітинг з ушанування ідеологів української незалежності, основоположників української самостійності, Миколи Міхновського і Андрія Лівицького, та покладання квітів до меморіальних дошок, наших земляків.

У загальноміських заходах взяли участь посадовці міської ради, депутати, правоохоронці, учасники АТО(ООС), представники громадських організацій, активісти й волонтери міста.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради


Шановні прилучани!

22 січня 1919 року навіки вкарбувалося в історію українського народу як величне національне свято. Саме в цей день проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Ця подія ознаменувала собою здійснення віковічних мрій багатьох поколінь українців. Адже соборність нашої держави означає цілісність рідної землі та єдність прагнень українців на шляху до розбудови квітучої і заможної України.

На превеликий жаль сьогодні наші солдати виборюють на сході України цілісність та суверенність нашої землі. Тож віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

Ми повинні бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Тільки в єдності наша сила, а наполегливий, цілеспрямований рух уперед дасть змогу побудувати нам сильну й високорозвинену державу.

Щастя Вам, шановні прилучани, добра, миру, злагоди й глибокої віри в гідне майбутнє рідного міста та України!


З повагою міський голова Ольга ПОПЕНКО

Переглядів:134