Крокуємо в ногу з часом

28 січня 2019

Освітній процес 2019 року щойно розпочався, а освітня галузь міста уже має ряд щойно розпочатих інновацій, які, сподіваємося, вплинуть на покращення освітнього процесу в Новій українській школі та зроблять навчання здобувачів освіти більш доступним, ефективним та цікавим.

Під патронажем міського методичного центру управління освіти Прилуцької міської ради розпочали роботу експериментальні майданчики в ЗЗСО №№ 1, 5, 7, 10.

Гімназія № 1 імені Георгія Вороного працює в рамках експерименту всеукраїнського рівня за темою «Електронний підручник для загальної середньої освіти». Учні експериментального 1-В класу, де вчитель Оксана Хілобок, уже отримали першу частину комп’ютерного обладнання, зокрема планшети для учнів та робочий комп'ютер для вчителя. Друга частина обладнання ще очікується. Це буде шафа для заряджання планшетів та інтерактивна дошка. Таке обладнання дасть можливість гімназистам працювати в новому сучасному цифровому освітньому середовищі.

У ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 учні 1-В класу під керівництвом учителя початкової школи Ірини Ратушняк розпочали апробацію мультифункціонального апаратно-програмного комплексу MultiMind (виробництво Ізраїль). Цей унікальний на території України продукт школа отримала у рамках запропонованої Міністерством освіти і науки України «Концепції нової української школи» від компанії «БМС ТЕХНО» MultiMind – інтегроване розвиваюче середовище, що розраховане на дітей молодшого шкільного віку (6 - 9 років) і включає в себе мультимедійне програмне забезпечення, інтерактивний робочий стіл для групової роботи, а також дидактичні матеріали, аксесуари, посібник для вчителя з детальними планами уроків. Все це створює комплексне освітнє середовище, в центрі якого знаходиться дитина.

У гімназії № 5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна та ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10 розпочати запровадження експериментального інтегрованого курсу за вибором «Людина. Родина. Світ», який розроблений у межах спільного науково-методичного проекту Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України імені Івана Зязюна, з яким міський методичний центр та освітні заклади міста співпрацюють уже 6 років. Курс покликаний формувати у дітей такі компетентності як здатність до самопізнання та самовдосконалення; навчання упродовж життя; готовність до свідомого життєвого вибору та самореалізації у соціумі; цивілізована взаємодія з природою та здоровий спосіб життя. Даний курс впроваджується у 1-В та 2-У класах гімназії № 5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна (вчителі Катерина Мединська, Олена Пономаренко), в 1-А, 1-Б та в 2 класі Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10 (вчителі Наталія Головня, Тетяна Ляховець, Ірина Нефед). Для засвоєння курсу учні та вчителі безкоштовно отримали навчальні програми, посібники та методичні матеріали.

Упровадження інновацій у сферу освіти – це складний процес, однак прилуцькі педагоги завжди сміливо крокують у майбутнє і виступають у ролі «агентів змін», адже чітко усвідомлюють, що за своїм змістом, формами і методами освіта є змінною і має враховувати суспільні реалії, перспективи розвитку людства та національного буття свого народу.

На сайті міського методичного центру управління освіти http://www.mmc.uopmr.gov.ua/innovaciyi-ta-ppd/ можна ознайомитися із банком даних використання інноваційних технологій в закладах освіти міста.

Переглядів:129