Прилучани вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

26 квітня 2019

26 квітня минає 33 роки Чорнобильської катастрофи. Це скорботна дата в історії нашої країни. Кожного року в цей день Прилуки вшановують ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які самовіддано взялися долати цю катастрофу, не замислюючись над загрозою власному життю.

Сьогодні в сесійній залі міської ради відбувся офіційний прийом міського голови з нагоди 33-ї річниці Чорнобильської трагедії «Тривожні дзвони Чорнобиля» .

Зі словами вдячності до ліквідаторів звернулася міський голова Ольга Попенко, зазначивши у своєму виступі, що Чорнобиль став символом атомної небезпеки світового масштабу, великим горем для українців

- Аварія на Чорнобильській АЕС поставила перед нашою державою та людством загалом величезну кількість проблем, – зауважила Ольга Михайлівна. – Наш обов’язок – дбати про те, щоб майбутні покоління не переживали подібних трагедій.

Міський голова Ольга Попенко вручила ліквідаторам аварії відзнаки міського голови м.Прилуки «За заслуги» та Почесні грамоти виконавчого комітету Приуцької міської ради (список додається).

На даний час пріоритетними, як для держави, так і для органів місцевого самоврядування залишаються питання соціального захисту ліквідаторів аварії, інвалідів-чорнобильців, дітей, постраждалого населення. Не дивлячись на складну ситуацію в країні, в місті залишається незмінним напрямок щодо посилення уваги до повсякденних потреб жителів міста Прилуки, які мають статус потерпілих та учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вдосконалення системи соціального захисту зазначеної категорії громадян, поліпшення рівня їхнього життя та добробуту.

Під час зустрічі ліквідатори разом з міським головою та посадовцями міської ради обговорили питання порядку забезпечення ліками згідно з електронними рецептами в аптеках міста за державною програмою «Доступні ліки» (доповіла заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КНП «Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Осадчук Галина Іванівна), організації безкоштовного стаціонарного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та осіб з інвалідністю внаслідок війни в міській лікарні (доповів завідувач відділення КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня» Шевчук Олег Петрович) та питання організації перевезення пільгових категорій громадян на внутрішньообласних автобусних маршрутах (доповів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Сивенко Олександр Іванович.

Після прийому посадовці й депутати міської ради, ліквідатори та їх сім’ї, широке коло громадськості зібралися біля пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи» у центральній частині міста, вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання та поклали квіти.

Сьогодні всі, кого травмував Чорнобиль, щоденно пожинають наслідки трагедії, їм потрібна особлива турбота держави та громади, дієва підтримка у боротьбі з недугами та іншими життєвими негараздами.

Через десятки років ми згадуємо про трагедію, яка залишила страшний слід на нашому календарі. Ми безмежно вдячні тим людям, які стали ліквідаторами найбільшої техногенної катастрофи в історії України і пожертвували власними життям і здоров'ям заради порятунку інших людей. Щиро бажаємо вам щастя, довгого життя без проблем і хвороб, миру, благополуччя і добробуту.

Відлуння біди стихне ще не скоро. Її наслідки відчують на собі і майбутні покоління. Проте ми маємо з оптимізмом дивитися у майбутнє, вчитися на помилках, зробити все можливе, аби подібне не повторилося, берегти тих, хто жертвував своїм життям і здоров’ям, рятуючи світ.

Відділ інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:114