Прилучани відзначили 200-річчя з дня народження Григорія Ґалаґана

15 серпня 2019

15 серпня в Україні відзначають 200-ту річницю від дня народження Григорія Ґалаґана – видатного громадського і культурного діяча, мецената, Почесного громадянина міста Прилуки.

Григорій Ґалаґан був виходцем зі стародавнього українського козацько-старшинського роду. Разом із родиною мешкав у своєму маєтку Сокиринці Прилуцького повіту.

Григорій Ґалаґан буд одним із тих, хто активно домагався скасування кріпацтва, тож його запросили до участі в редакційній колегії з опрацювання селянської реформи. Після скасування кріпацтва він був призначений одним із двох представників уряду до Чернігівського губернського у справах селян комітету, де вимагав цілковитого звільнення колишніх кріпаків від цензових обмежень у правах.

Григорій Ґалаґан активно займався меценатством. За все своє життя він залишив помітний слід в історії й нашого міста, ставши другим Почесним громадянином Прилук. У 1876 році він склав детальний план початкового навчання в Прилуцькому повіті, який цілком ухвалило земство і завдяки якому Прилуцький повіт за кількістю тих, котрі навчалися, в 1870-х і 80-х роках посідав перше місце в губернії. Ініціював та фінансував створення гімназії в Прилуках та цілої низки народних шкіл.

З нагоди ювілею в місто прибула делегація з числа дипломатичних представників, послів 12 країн світу (Афганістан, Казахстан, Словенія, Палестина, Канада, ФАО, Молдова, Узбекистан, В'єтнам, Бельгія, Великобританія, Таджикістан) та представництво Чернігівського земляцтва в м. Києві, у складі якого — і Прилуцький осередок.

Міський голова Ольга Попенко зустріла гостей біля пам'ятника Т.Г.Шевченку за українською традицією вручила духмяний коровай.

З вітальним словом до всіх присутніх звернувся також Надзвичайний і Поважний Посол Афганістану в Україні Сардар Мохаммад Рахманогли.

Офіційна делегація разом з Ольгою Попенко вшанували пам'ять Т.Г.Шевченка, поклавши квіти до пам'ятника, зробили пам'ятне фото та продовжили знайомство з нашим містом в його історичному центрі.

 
 
 

Також гості нашого міста відвідали Прилуцький Спасо-Преображенський собор, де відбулася заупокійна літія.

Після чого делегація відправилася до с.Сокиринці, щоб взяти участь в урочистостях з нагоди 200-річчя з дня народження Григорія Ґалаґана, де було відкрито пам'ятний знак роду Ґалаґанів.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:116