ПРО ПІДСУМКИ ОЗДОРОВЧОЇ КАМПАНІЇ 2019 РОКУ

22 жовтня 2019

У ході розширеного засідання виконавчого комітету міської ради члени виконкому заслухали начальника відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради Олену Опанасенко, яка проінформувала присутніх про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 12 березня 2019 року №84 “Про організаційне і фінансове забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей улітку 2019 року”.

Під час виступу Олена Опанасенко зазначила, що відповідно до пункту 2 частини “а” статті 28, пунктів 1, 6, 7 частини “б” статті 32 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, на виконання Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, в місті Прилуки здійснюється робота, спрямована на забезпечення організованого оздоровлення та відпочинку дітей у літній період.

Посадовець повідомила, що протягом 2019 року 3 квітня, 29 травня та 2 жовтня відбулися засідання міської постійно діючої міжвідомчої комісії з організації відпочинку та оздоровлення дітей і учнівської молоді в літній період з метою обговорення нагальних питань щодо стану готовності до літнього оздоровчого сезону та безпечного перебування дітей в закладах відпочинку та оздоровлення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки під час організації та проведення відпочинкової кампанії загалом.

Відповідно до розпорядження міського голови від 15 квітня 2019 року було утворено комісію по перевірці готовності дитячих закладів відпочинку до роботи в літній період 2019 року, яка здійснила попереднє обстеження навчальних закладів міста, на базі яких діяли табори з денним перебуванням для дітей у поточному році.

Також зазначила, що відповідно до рішення Прилуцької міської ради від 19 квітня на базі навчальних закладів міста було утворено 13 дитячих закладів відпочинку.

Олена Опанасенко наголосила на тому, що особлива увага, звичайно ж, приділялася питанню безпеки перебування дітей у закладах відпочинку та оздоровлення. Тому фахівцями Прилуцького міськрайонного відділу управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Чернігівській області проведена робота щодо пожежної безпеки перебування дітей у пришкільних таборах, надано відповідні зауваження, які були по можливості ліквідовані, а спеціалістами Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено дослідження в закладах відпочинку дітей, надані рекомендації та зауваження, на які в закладах негайно відреагували.

Фахівцями Прилуцького міськрайонного відділу державної установи “Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України” проведено дослідження параметрів мікроклімату в приміщеннях перебування дітей, організовано гігієнічне навчання всіх працівників таборів відпочинку, здійснено контроль якості дезінфекційних розчинів, проведено медичні огляди працівників.

Також працівниками комунального підприємства комбінату шкільного харчування Шкільний” забезпечено харчування дітей на період функціонування дитячих таборів на належному рівні. Не було жодного випадку, коли б діти або їхні батьки скаржилися на харчування та стан здоров'я дітей.

Фахівцями комунального некомерційного підприємства Прилуцька дитяча лікарня постійно проводиться медичне обстеження дітей, які направляються до закладів оздоровлення.

Стосовно фінансових питань, Олена Опанасенко зазначила, що для фінансового забезпечення відпочинкової кампанії у 2019 році з міського бюджету було заплановано використати 1 млн. 120 тис.грн., фактично використано близько 866 тисяч гривень бюджетних коштів та за батьківську доплату відпочинкові послуги отримали діти на суму більше 205 тисяч гривень.

За рахунок коштів міського бюджету відповідно до міської цільової програми “Оздоровлення та відпочинок дітей міста Прилуки на 2016-2020 роки” надано 25 тисяч гривень, на які придбано 2 путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку Лазурна райдуга для дітей, які були відібрані комітетом по визначенню кандидатів на заохочення, як переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, обласних та Всеукраїнських змагань.

Пришкільні табори міста відвідало 1496-ро дітей, з яких 973-є дітей пільгових категорій.

Посадовець акцентувала увагу на постійній роботі по підбору дітей пільгових категорій для направлення до оздоровчих закладів як на території Чернігівської області, так і за її межами, відповідно до розподілу Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

У поточному році дітям пільгових категорій були надані путівки до таких закладів відпочинку та оздоровлення за межами Чернігівської області, як державні підприємства Український дитячий центр Молода гвардія у місті Одеса, Міжнародний дитячий центр Артек у Київській області, заклади відпочинку та оздоровлення Сонячний берег, Коблево”, Чайка у Одеській області. У поточному році надали путівки до закладу відпочинку та оздоровлення у Закарпатській області Наталія.

У межах області надано путівки до закладу оздоровлення та відпочинку Дивосвіт. Також через комунальне некомерційне підприємство Прилуцька дитяча лікарня постійно надаються путівки до спеціалізованих закладів Міністерства охорони здоров'я України.

У поточному році Олегом Миколайовичем Дмитренком надано 310 путівок до дочірнього підприємства оздоровчо-спортивного табору “Медик-2” державного університету медицини і фармації ім.Ніколая Тестеміцану у смт. Сергіївка Одеської області для дітей пільгових категорій. Але, на жаль, під час другого заїзду діти отримали харчове отруєння і було перезаключено договір з іншим закладом у с.Коблево Миколаївської області Магнолія, де діти доотримували оздоровчі послуги.

Також неприємна ситуація з харчовим отруєнням дітей та достроковим поверненням додому трапилася в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку “Салют” у Миколаївській області с. Коблево.

Під час підбору дітей акцентовано увагу на 100 відсотковому забезпеченні оздоровчими послугами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей загиблих учасників антитерористичної операції. Також особлива увага приділяється наданню відпочинково-оздоровчих послуг дітям учасників Операції об’єднаних сил (АТО), дітям із малозабезпечених, багатодітних сімей та дітей інших пільгових категорій.

На початку вересня у закладах загальної середньої освіти проведено анкетування серед школярів щодо охоплення оздоровчо-відпочинковими послугами проотягом літнього періоду.

Відповідно до даних Головного управління статистики у Чернігівській області у місті Прилуки зареєстровано 5 615 дітей шкільного віку від 7 до 18 років.

Загалом оздоровчо-відпочинкові послуги отримали 3210 дітей, що становить 57,2%. Із них дітей пільгових категорій 2704. Оздоровленням охоплено 1373 дітей, що становить 24,5 %, відпочинком — 3312, тобто 59%.

Підсумовуючи свій виступ Олена Опанасенко зазначила, що оздоровчо-відпочинкова кампанія у поточному році пройшла успішно, під час проведення 2 жовтня засідання міської постійно діючої міжвідомчої комісії з організації відпочинку та оздоровлення дітей і учнівської молоді в літній період фахівцями відповідних служб надано рекомендації та побажання з метою покращення якості надання оздоровчо-відпочинкових послуг, які будуть враховані під час планування даних послуг у наступному році.

За інформацією начальника відділу сім'ї, молоді
та спорту міської ради Олени Опанасенко
Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:117