Прилучани відзначають 75-у річницю вигнання з України німецьких окупантів

28 жовтня 2019

День вигнання нацистських окупантів в Україні відзначають щорічно 28 жовтня - у день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Під час Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. Завершилося вигнання нацистських окупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із заходу України. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

У цей день вшановують пам’ять мільйонів полеглих за визволення української землі представників усіх національностей, співвітчизників, які загинули на окупованій території, в концтаборах, на фашистській каторзі.

Для України Друга Світова війна обернулася національною трагедією, що поглинула мільйони людських життів, перетворила на згарища й руїни міста і села, знищила промисловість і сільське господарство, завдала величезної шкоди науці й культурі.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів воїнів, понад два мільйони українців було вивезено під час окупації для примусової праці.

Перемогу в Другій світовій виборювали мільйони людей, кожне місто, селище чи хутір визволялося з величезними людськими втратами.

75 років минуло з того дня, коли на українську землю прийшла радість перемоги над нацизмом. Пам’ятаючи про подвиг людей, котрі власними зусиллями виборювали та наближали день визволення, прилучани вклоняються та говорять слова вдячності ветеранам війни за солдатський подвиг і за велику мужність.

Сьогодні, 28 жовтня, прилучани, міський голова, посадовці й депутати міської ради, школярі та студентська молодь міста, представники громадських організацій Прилук пригадали цю страшну сторінку історії у сквері Вічної Слави, поклали квіти до Вічного Вогню, схилили голови та хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих у роки Другої світової війни.

З нагоди 75-ї річниці вигнання з України німецьких окупантів до ветеранів та усіх присутніх звернулася міський голова Ольга Попенко, яка зазначила, що сьогоднішній день – це знаменна дата в історії нашого міста і в житті кожного з нас. Наголосила на тому, що скільки б не пройшло років і десятиріч ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством. Адже, хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє ще зовсім молоде життя заради щастя інших!

Українці ніколи не забудуть про цю трагедію, про неймовірно страшну ціну, яку заплатив наш народ за право бути вільним і завжди будуть пишатися подвигом борців за свободу України.

Сьогодні ми знову стали на захист рідної Батьківщини. 75-ту річницю визволення України від німецьких окупантів українці зустрічають зі зброєю в руках. Захисники-військовослужбовці на прикладах мужності та стійкості ветеранів Другої Світової війни захищають цілісність і незалежність нашої сучасної України.

 

Низький уклін вам, ветерани, велика подяка за мирне небо, за можливість жити і працювати на благо України, за дитячий сміх, за спокій матерів, за хліб на нашому столі. Від щирого серця бажаємо вам миру та щастя, здоров’я, довголіття та благополуччя! Хай додають вам життєвої наснаги та оптимізму люблячі діти та онуки. Зичимо вам кожного дня відчувати турботу і піклування оточуючих. Нехай загальна любов, увага і тепло супроводжують вас скрізь і завжди! А нам усім нехай доля дарує благополуччя і мирне небо над головою!

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:131