Прилучани відзначають День Гідності та Свободи

21 листопада 2019

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 та лютому 2014 роках постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

Сьогодні з нагоди шостої річниці на майданчику біля пам’ятника Т.Г.Шевченку відбувся урочистий мітинг з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи.

Найбільшим проявом європейськості та демократії стали Майдани 2004 та 2013 років. Для нас вони обернулись важким іспитом на право жити в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина. Саме наш народ неодноразово виходив на Майдани і нагадував усьому світу, що Гідність – це одна з найнеобхідніших якостей людини.

До присутніх звернувся заступник міського голови Олександр Сивенко, який зазначив, що Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, а День Гідності та Свободи є беззаперечним доказом відродження Української нації, нашої держави, підтвердження того, що події на Майдані змінили наш народ, об’єднали нас в єдиній, соборній і незалежній Україні.

З початку Майдану за офіційними даними загинуло близько 100 протестуючих, поранено більше 2000, серед них двоє – громадяни Польщі, а кількадесят осіб зникло безвісти. Загальна кількість постраждалих - біля 2,5 – 3 тисяч чоловік. Серед них 136 журналістів, які виконували свої професійні обов’язки. Після Майдану на території нашої держави немає спокою - розпочалися військові дії на сході України, у ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів. Важка це праця - захищати мир! Не залишились в осторонь і наші земляки - прилучани, які є учасниками АТО/ООС. Вони залишили свої домівки і нашу квітучу Прилуччину, щоб захищати Україну, її волю, її незалежність.

Хвилиною мовчання вшанували невмирущу пам’ять загиблих героїв Небесної Сотні і воїнів-захисників України, які загинули за світле майбутнє України посадовці та депутати міської ради, студенти, волонтери, громадські діячі й ті, хто пройшов жорнова Майдану.

Сотні сердець згоріли за перемогу і запалили ще мільйони сердець. За рідну Батьківщину, за наше з вами майбутнє сини України поклали свої голови на київському Майдані та на донбаських землях.

До присутніх звернувся учасник подій Революції Гідності, громадський діяч Віктор Погуляй, який подарував присутнім авторську пісню про події на Майдані.

Біль за втрати на Майдані у кожній українській родині, змінюють свідомість і менталітет. Тому ми більш ніколи не дозволимо кривдити один одного. Українці — вільний народ, який пам'ятає і прощає образи, але не терпить сумних повторень.

Кожна людина зараз допомагає країні – хто мудрим словом, хто добрим ділом, хто молитвою, а хто піснею. З музичними вітанням зібрання вітали художні колективи та виконавці міського Будинку культури.

 

Прилучани схилили голови та поклали квіти до банера «Небесна сотня» та пам’ятника Т.Г.Шевченку.

 
 
 
 

Дорогі прилучани, згадаймо про кожного, хто пожертвував життям і здоров'ям заради нас з вами. Будьмо свідомими, вільними й щасливими. Україна — понад усе та в серці кожного з нас!

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:116