У Чернігові відбувся третій регіональний форум ОСББ, організатором якого є Проєкт ЄС/ПРООН «HOUSES»

27 листопада 2019

У рамках реалізації проекту ЄС/ПРООН “HOUSES” третій в цьому році регіональний форум ОСББ “Фінанси в ОСББ: як керувати правильно” відбувся 26 листопада в Чернігові. Цього ж дня для журналістів, мас-медіа та представників інформаційних відділів органів місцевого самоврядування проходив тренінг “ОСББ. Просто про складне”.

Відкрила Форум національний консультант ПРООН в області Світлана Рожок. Від Прилук участь у Форумі взяли посадовці міської ради, представники депутатського корпусу та голови ОСББ міста. Також до заходу долучився голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко.

У своєму виступі голова обласної ради наголосив, що за останні роки всі оцінили переваги ОСББ і переконалися в тому, що створення такого об'єднання має низку переваг для мешканців будинків у порівнянні з роботою традиційних ЖЕКів. Адже об'єднання дозволяє власникам квартир у будинку брати безпосередню участь в вирішенні питань щодо його утримання, в тому числі стосовно розміру платежів та навіть дає змогу суттєво економити на тарифах, які постійно зростають. Окрім того завдяки створенню ОСББ мешканці будинку мають можливість контролювати витрачання коштів і спрямовувати їх на модернізацію та підвищення рівня енергоефективності свого житла. ОСББ дозволяє більш ефективно розпоряджатися спільним майном і отримувати якісніші послуги.

 

У ході Форуму заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації Лідія Борсук поінформувала присутніх, що на даний час в багатоквартирних будинках регіону функціонує 437 ОСББ, які обслуговують 507 житлових будинків. Це 12 відсотків від загальної кількості багатоквартирних будинків Чернігівщини. У нинішньому році в області створено 55 ОСББ.

Під час заходу учасники обговорили питання юридичної основи та засад бухгалтерського обліку в ОСББ (інформував національний консультант ПРООН Дмитро Левицький), питання організації бухгалтерського обліку, фінансової, податкової та внутрішньої звітності, автоматизації бухгалтерського обліку в ОСББ, організації сплати внесків і платежів, а також особливостей роботи з неплатниками. Координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко розповіла про порядок надання житлових субсидій та пільг у грошовій формі.

Також учасники форуму мали можливість долучитися до обговорення шляхів та принципів побудови партнерського діалогу та інших практичних аспектів діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

 

У свою чергу на тренінгу для журналістів обговорили питання діяльності проекту ЄС/ПРООН “HOUSES” в Чернігівській області, фінансової мотивації, енергоефективності та механізми підтримки для створення ОСББ (інформував радник проекту IFC у Чернігівській області Микола Коломієць), а також розглянули наявні міфи стосовно ОСББ.

 

Також у ході зустрічі присутні заслухали історії успіху від голів ОСББ та обговорили стан медійного ринку на сьогодні, а саме що і як пишуть і знімають ЗМІ про ОСББ та енергоефективність.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадскьістю міської ради

 

 

Переглядів:57