До Дня вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС

13 грудня 2019

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора.

33 рік минає від 26 квітня 1986 року – дня трагедії, наслідки якої не дають і, вочевидь, не даватимуть спокою ще багато років. Але назавжди залишиться в серцях людей невмируща пам'ять про солдатів атомного фронту, який відкрився у раніше мало кому відомому куточку українського Полісся – Чорнобилі.

Сьогодні, 13 грудня, відбулися загальноміські заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Урочистий захід «Є місце подвигу не тільки в дні війни...» відбувся в актовій залі міської ради, після чого міський голова, посадовці та депутати міської ради разом із учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та вдовами ліквідаторів вшанували пам’ять ліквідаторів аварії - наших земляків - покладанням квітів до пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи».

За високе почуття громадянського обов’язку, мужність та відданість міський голова Ольга Попенко вручила ліквідаторам відзнаки міського голови м.Прилуки “За заслуги” та Почесні грамоти виконавчого комітету міської ради з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. (список нагороджених ліквідаторів додається).

Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, присутні схилили голови перед пам’яттю загиблих героїв та хвилиною мовчання пом’янули ліквідаторів аварії, які рятуючи українців, пожертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.

Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не полишає людей. Пам'ять багатьох наступних поколінь знов і знов повертатиметься до трагічних квітневих днів вісімдесят шостого.

Шановні ліквідатори!
Ви є справжнім прикладом патріотизму, мужності та самовідданості.
Від щирого серця бажаємо вам міцного здоров’я, сімейного затишку, оптимізму, добробуту та благополуччя!

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів: