Мінімальна зарплата і прожитковий мінімум у 2020 році

23 січня 2020

Звертаємо увагу роботодавців та працівників на те, що відповідно до Закону України від 14 листопада 2019 року № 294-IХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік» розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня по 31 грудня 2020 року складає:

- у розрахунку на місяць – 4723,00 гривні;

- у погодинному вимірі – 28,31 гривні.

Нагадаємо: у 2019 році мінімальна зарплата становила 4173 гривні, у погодинному розмірі – 25,13 гривні. Розмір мінімальної заробітної плати збільшився на 550 гривень (13,2%).

Важливо! Згідно з положеннями Кодексу законів про працю України (стаття 95) та Закону України «Про оплату праці» (стаття 3) мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Якщо заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також невиконання працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Водночас наголошуємо суб’єктам господарювання на необхідність нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2020 році становить:

- з 1 січня –2102 гривні;

- з 1 липня – 2197 гривень;

- з 1 грудня – 2270 гривень.

Роботодавець зобов’язаний: оформити працівника на роботу у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудових функцій, забезпечити достовірний облік виконаної працівником роботи, виплачувати заробітну плату працівникам регулярно, у встановлені терміни не рідше двох разів на місяць.

На розмір штрафів за порушення законодавства про працю також впливатиме нова мінімальна заробітна плата 2020 року.

Отримати більш детальну інформацію та консультації з питань оплати праці можна у відділі праці управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради за адресою: вул. Київська,281 кабінети №№ 60,61, контактний телефон 7-11-50.

За інформацією управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради

Переглядів:68