Інтереси дітей та їх доля на першому місці для посадовців міської ради

24 січня 2020

Комісія з питань захисту прав дитини Прилуцької міської ради працює для результативного вирішення проблем виховання та всебічного розвитку дітей, забезпечення найкращих інтересів кожної дитини, яка зростає та виховується в сімейному оточенні, реалізації її права на життя, охорону здоров’я, освіту та соціальний захист.

23 січня у актовій залі міської ради під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяни Шкуренко відбулося чергове засідання постійної комісії з питань захисту прав дитини та міжвідомча нарада «Про антигромадські прояви у дитячому середовищі».

У роботі комісії взяли участь керівники структурних підрозділів міської ради, представники служби у справах дітей міської ради, Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів освіти, медицини міста та Прилуцького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області, а також запрошені батьки і діти.

У ході засідання начальник служби у справах дітей Людмила Кулій проінформувала присутніх про організацію в місті роботи з сім'ями та дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, зазначивши, що грудень 2019 року був надзвичайно активним у питаннях виявлення та контролю родин, які потрапили в складні життєві обставини.

Під час засідання члени комісії розглянули наступні питання порядку денного:

- про доцільність позбавлення батьківських прав матері відносно двох малолітніх дітей, про вибуття дитини з прийомної сім’ї (за поданням Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відносно родин, які обстежили);

- про ухвали Прилуцького міськрайонного суду стосовно доцільності позбавлення батьківських прав трьох батьків відносно трьох дітей;

- про продовження терміну виховання дитини в патронатній сім’ї, влаштування дитини під опіку, призначення опікуна над житлом дітей, позбавлених батьківського піклування;

- про звернення громадян щодо погодження перебування малолітніх дітей в КЗ «Сосницький навчально-реабілітаційний центр» протягом вихідних та святкових днів, надання дозволів стосовно можливості вчинення правочинів стосовно житла й майна дітей;

- про затвердження звітів про стан утримання прийомних дітей та дітей-вихованців у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу на території міста Прилуки, затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Кожне питання розглядалося безпосередньо за участю дітей та батьків, враховуючи матеріали проведених обстежень умов проживання та зібраної додаткової інформації для прийняття законодавчо обґрунтованих рішень.

На міжвідомчій нараді «Про антигромадські прояви у дитячому середовищі» начальник сектора Прилуцького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області Тетяна Пироженко проінформувала присутніх про стан злочинності серед неповнолітніх, дитячої бездоглядності, безпритульності, насильства в сім’ї щодо дітей (за даними Прилуцького ВП ГНПУ в Чернігівській області) та про неповнолітніх, які перебувають на обліку сектора Прилуцького ВП ГНПУ в Чернігівській області та Прилуцького наркологічного диспансеру. Інформацію доповнила лікар-нарколог Прилуцького наркологічного диспансеру Інна Бурлака.

У ході наради представниками відповідних структур здійснено взаємообмін інформацією стосовно випадків вчинення насильства відносно дітей.

Про профілактичну роботу навчальних закладів міста щодо подолання негативних проявів у дитячому середовищі за підсумками грудня 2019 року повідомила спеціаліст І категорії управління освіти міської ради Леся Сайко.

Загалом, засідання постійної комісії з питань захисту прав дитини та міжвідомча нарада «Про антигромадські прояви у дитячому середовищі» були спрямовані на пошук алгоритму спільних дій усіх структур, що відповідальних за долю дітей, оперативного реагування на будь-які прояви порушення їх прав та інтересів.

За результатами роботи комісія прийняла компетентні та виважені рішення, спрямовані на захист прав та інтересів дітей. Адже кожна дитина має рости в гідних умовах, відчувати увагу та турботу про себе.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:74