«Таємниці українських спартанців»

30 січня 2020

29 cічня у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти до Дня пам’яті героїв Крут відбувся інформаційний брифінг «Таємниці українських спартанців».

У ході заходу гості книгозбірні обговорили:

- особливості перебігу основних подій української революції 1917-1921 рр.

- причини та передумови бою під Крутами,

- хронологію подальших політичних рішень очільників УНР в умовах постійного зростання військової загрози з боку більшовицької Росії,

- наслідки бою для становлення національної самосвідомості українства.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Прилуцького професійного ліцею, викладач історії Юрій Шевченко проаналізував перед аудиторією історичне значення бою під Крутами, виокремив хронологічний ланцюжок політичних реакцій, які почали втілюватися у життя одразу після бою, показав зв’язок між подіями, які розгорталися 102 роки тому біля станції Крути у розрізі подій сьогодення на Сході України.

Шквал справжніх емоцій викликав у молодіжному середовищі виступ відомого далеко за межами Чернігівщини прилуцького поета, барда, громадського активіста і просто щирого патріота України Віктора Погуляя. Пан Віктор поділився із присутніми своїми чудовими патріотичними поезіями і піснями, особистими переживаннями щодо теперішнього і майбутнього України, а також розповів молоді про своє особисте ставлення до подвигу української молоді більш як 100-річної давнини.

Студенти І курсу Прилуцького медичного коледжу Анатолій Разумій та Наталія Черненко підготували доповіді на тему обговорення під керівництвом викладача історії Геннадія Щесловського. Перед своїми однолітками вони висловили свою власну патріотичну позицію.

Завершальною тезою зустрічі став вислів українського історика В’ячеслава Липинського: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

Переглядів:67