«Волі народної дзвін»

31 січня 2020

І згадую чомусь я мимоволі

Великих лицарів своїх;

Лежать вони покинутими в полі

І без хрестів могили їх.

О.Олесь.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. Біля станції Крути була написана одна з тих сторінок історії, яка і досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української нації, як частина її минулого.

Це день мужності і слави наших воїнів. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і понад 100 років тому українська держава в небезпеці – виборює свою незалежність та втрачає життя своїх найкращих синів у війні проти Росії.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 23 січня відбулася краєзнавча година «Волі народної дзвін», присвяченої пам’яті Героїв Крут. Під час заходу студенти Прилуцького агротехнічного коледжу з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про ті історичні умови, що призвели до трагічних подій на станції Крути та про наших земляків: Вороного Юрія Юрійовича, Самійленка Степана Сергійовича, які приймали участь у тих подіях, переглянули відео реконструкції бою під Крутами. Присутні також мали можливість побачити речі (одяг, предмети побуту), якими користувались воїни УНР на той час.

Пам’ять про молодих патріотів завжди житиме в серцях українського народу. Сьогодні ХХІ століття, але відбуваються події, які знову повертають нашу пам’ять до подій 1918 р. Євромайдан, протистояння агресії Росії - боротьба за право вибору жити в незалежній,розвиненій європейській державі.

Своїми цікавими спогадами про патріотизм борців за право жити у незалежній Україні, під час Євромайдану, поділився учасник тих подій – Карассь Олексвндр Володимирович.

Запаливши свічку, присутні вшанували пам’ять всіх патріотів, що віддали своє життя за незалежність Української держави.

Герої не вмирають, вони живуть серед нас !

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова


 

Переглядів:69