Пам'яті героїв Крут

03 лютого 2020

29 січня на Чернігівщині на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» відбувся пам’ятний захід до 102-ї річниці подвигу студентського війська українських патріотів.

Сто два роки тому відбулася подія в історії нашої країни, яка стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Добровольці-захисники Крут виступили проти кількатисячного російсько-більшовицького війська, затримавши таким чином наступ на Київ на чотири дні. Для тільки-но проголошеної незалежної Української Народної Республіки це були визначальні дні, які дозволили їй отримати міжнародне визнання та військову допомогу.

Незважаючи на втрати, бій під Крутами завершився перемогою війська УНР. Вона довела, що українці можуть успішно боротися і з противником, що переважає кількісно.

Крутянських героїв називають «першими кіборгами», порівнюючи із захисниками Донецького аеропорту.

Вшанувати пам'ять Героїв Крут зібралися представники органів влади, ветерани, школярі та студенти, курсанти військових навчальних закладів із Києва та Львова, учасники АТО/ООС, родини воїнів, загиблих на сході країни, представники оперативного командування «Північ», військовослужбовці, громадські активісти. Зокрема, з метою національно-патріотичного виховання молоді, представники студентської та учнівської молоді і громадських організацій міста взяли участь у заходах, присвячених пам'яті Героїв Крут.

Пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української держави учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Монументу. Відбулася заупокійна літія. Зібранню представили тематичну літературно-мистецьку композицію, усі охочі ознайомилися з виставкою «Блокпост пам'яті», присвяченою загиблим на сході України героям, та відвідали музейну експозицію Меморіального комплексу. Під час мітингу-реквієму неодноразово було наголошено на визначній ролі студентської молоді у формуванні української державності.

Майбутні покоління будуть виховані на прикладах Героїв Крут, подвигах Героїв Небесної Сотні, волонтерів та Героїв, які брали та беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

Переглядів:89