ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19

17 березня 2020

Оперативна інформація щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції

 

Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Зокрема, заборонено з 18 березня по 3 квітня:

  • на усій території нашої держави регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні;
  • перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

Крім того, з 17 березня по 3 квітня заборонено перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі.

З 18 березня 2020 до прийняття окремого рішення заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень (приміському, міському, регіональному та дальньому).

З 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

***

На виконання рішень РНБОУ щодо протидії поширенню коронавірусу в Україні Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 14 березня ухвалив розпорядження про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України COVID-19. 

Документом передбачено:

-    тимчасово закрити з 00 год. 00 хв. 17 березня 2020 року до 3 квітня пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення (за виключенням низки категорій громадян);

-    тимчасово заборонити з 00 год. 00 хв. 16 березня 2020 року до 3 квітня перетинання державного кордону на в'їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства (за виключенням низки категорій громадян).

***

З 12 березня 2020 року в Україні запроваджено тритижневий карантин для усіх закладів освіти. Відповідне рішення Уряд ухвалив 11 березня 2020 року.

Карантин запроваджено в усіх закладах освіти незалежно від форми власності та сфери управління. Карантин триватиме три тижні – з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Терміни карантину можуть змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні. Під час карантину учням та студентам забороняється відвідувати заклади освіти.

Нормативні документи

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 № 215 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211"

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.03.2020 № 287-р "Про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.03.2020 № 288-р  "Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю і припинення в них пішохідного сполучення"

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19"

Розпорядження голови Чернігівської ОДА від 11.03.2020 № 146 "Про запобігання поширенню на території області коронавірусу COVID-19"

 

Симптоми та діагностика

  • Діапазон вираженості симптомів.

Деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

  • Найпоширеніши симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.
  • Хто має вищий ризик отримання важкої форми захворювання?

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

  • Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

 

 

 

Профілактика

Як себе захистити від вірусних інфекцій

  • Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям

Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму

  • Вчасно звертайтеся до лікаря

У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

  • Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд

Або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%

  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ

З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція — 1,5 метра

  • Термічно обробляйте продукти

Не їжте сире м'ясо, м'ясні субпродукти та яйця

  • Уникайте дотиків до свого обличчя

Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота

 

Що робити, якщо у вас симптоми ГРВІ?

  • Крок 1. Залишатись вдома, обмежити спілкування з родичами та близькими, щоб не наражати їх на небезпеку зараження, дотримуватись вимог особистої гігієни.
  • Крок 2. Зв’язатись із сімейним лікарем, терапевтом, педіатром (для дітей), з яким укладено декларацію (у договорі вказано телефон).
  • Крок 3. У випадку відсутності зв’язку з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром  - зв’язатись з поліклінікою за місцем проживання.
  • Крок 4. Виконувати вказівки лікарів.

 

 

   

 

Актуальні контакти для отримання додаткової інформації для жителів Чернігівської області

  • Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України: (095) 001 03 40.
  • Обласна гаряча лінія: 0800 50 70 70
  • Урядова гаряча лінія: 1545
Переглядів:144