День ухвалення Декларації про суверенітет України

16 липня 2020

Сьогодні у нашій країні святкують День ухвалення Декларації про суверенітет України, яку ухвалили 30 років тому. Цей документ був першим кроком до того, щоб проголосити незалежність і вийти зі складу Радянського Союзу.

16 липня 1990 року у тодішній ще радянській Верховній Раді сталося неймовірне - за Декларацію про суверенітет України разом проголосували і комуністи, і представники проукраїнської парламентської групи ("Народна рада").

Верховна Рада УРСР конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів “за” при чотирьох “проти” та одному, який утримався, ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Документ проголосив суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. Декларація стала важливим кроком на шляху до незалежності.

Цей документ започаткував сучасний етап українського державотворення, став переломною віхою в історії нашого народу. Його прийняття стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.

Декларація стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

День проголошення Декларації був оголошений в Україні святковим і вихідним. Перша річниця її ухвалення запам’яталася велелюдними урочистими мітингами і демонстраціями в багатьох регіонах.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:125